Milli Eğitim Bakanlığı, kuracağı “ölçme değerlendirme merkezleri” ile PISA ve TIMSS benzeri bir “ABİDE-Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” çalışmasını yürüteceğini açıkladı.

Öğrencilerin il bazında gelişimlerini takip edecek sistemde çalışmalar örneklem üzerinden değil, tüm öğrencilere yönelik olarak uygulanacakmış.  Kurulacak ölçme değerlendirme merkezleri her okul için bir değerlendirme raporu çıkartarak, okul bazlı izleme yapılacakmış.

81 ilde kuracağı ölçme değerlendirme merkezleri ile öğrencilerin akademik gelişimlerinin izleyip öğrenme eksikliklerinin tespit ederek öğrenci, veli ve eğitimcilere geri bildirim sağlayacağını açıklayan MEB, bu yıl 25 ilde açılacak olan ölçme değerlendirme merkezinin, 2019´a kadar diğer illerde de kurulacağını ilan etti.

MEB, ABİDE ile temel eğitim alan öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgileri günlük yaşamda kullanma becerilerini de ölçüleceğini ve üst düzey zihinsel becerilere sahip olan öğrencileri tespit edileceğini söylüyor.  

ABİDE, il düzeyinde öğrenme çıktılarını, bu çıktıları etkileyen faktörleri, bu faktörlerin öğrenmeyi etkileme düzeylerini ortaya çıkaracakmış. Ölçme değerlendirme merkezleri, illerin eğitim gelişimleri ve var olan sorunların giderilme düzeylerini tespit ederek eğitim programlarında yer alan kazanımların etkinliği konusunda veri toplayacakmış. Çalışma ile her öğrenciye kazanımları edinme düzeyi, eksik öğrenmeleri ve ihtiyaç duydukları tamamlayıcı eğitimlere yönelik karneler verilecekmiş.

Bu açılamadan benim anladığım iki şey var.  MEB, ADİBE ile sadece öğrencilerin akademik becerilerini izleyip değerlendirme niyetinde değil.  Ölçme değerlendirme merkezlerinin elde edeceği veriler aynı zamanda okulların, eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin performans verileridir.   

Milli Eğitim Bakanlığı bir taşla iki kuş mu vuruyor? Yoksa ABİDE bir performans değerlendirme sistemi mi? Öğretmen Performans İzleme ve Değerlendirme (PERİDE)