3 yıl kadar önce MEB gerekçe olarak bir müdürün veya müdür yardımcısının aynı okulda yıllarca çalışmasının kişide meslekte körelme ve okulu gereksiz sahiplenme v.b. davranışlar geliştiğini, değişimin faydalı olduğu, eğitimin dinamik ve proje odaklı anlayışla yürütüleceği iddiasıyla yandaş olmayan ve sarı sendikalıların dışındaki bütün 4 yılını dolduran idarecileri kurduğu taraflı değerlendirme komisyonları aracılığı ile görevden almıştı. Yerlerine sözlü değerlendirme adı altında torpilli ve malum sendikalıları müdür yapan meb aradan geçen 3 yıldan sonra okullarda eğitimde hangi uluslararası başarıyı ve sıçramayı yaptığını açıklamasını da beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum. Aslında cevabı hepimiz biliyoruz, okulların hangi yapısal sorunu, hangi eğitim sorunu çözüldü merak etmemek elde değil. 3 yıldır okullara daha mı çok yakıt ödeneği gönderilmekte daha mı çok maddi imkanlar sağlanmakta? Tabii ki hayır. göründüğü kadarıyla bütün sorunlar katlanarak devam etmekte hatta yandaş olmasa bile bir şekilde okulu yönetebilen sorunları çözen, kaynak bulabilen müdürler görevden alınıp yerlerine tek kriter olarak yandaş sendikalılık olduğu için atananların herşeyi ellerine yüzlerine bulaştırdığı, düzgün giden işleri dahi bozduğu ve arkasına aldığı iktidar rüzgarı ile kendini okulların şerifi, kabadayısı gördüğü, okulun sorunlarıyla uğraşmak yerine kendine itaati, odasının ve idareci odalarının görüntüsünü güzelleştirmeyi dert edinen zevahiri kurtarma peşindeki müdürlerin okulları getirdiği durumu görmekteyiz.

Yapılan müdürler toplantılarında hepsinin şikayetinin eski müdürlerin şikayetlerinden farklı olmadığı, aynı şeylerden yakındıkları görülmekte. nerede proje odaklı yönetim nerede değişimin getirdiği dinamizm? Bütün bunların üstüne bir de müdür yardımcılarına yine yönetmelikte yapılan değişiklik ile getirilen sınav zorunluluğu. Tam hatadan döndüler diye düşünürken yine işin suyunu çıkarırcasına sınav başvurularının başladığı ikinci günü yapılan son dakika değişikliği ile mevcut müdür yardımcılarına müdürün önerisi ile 4 yıl daha aynı okulda görevinin uzatılması kararı. MEB'i kutlamamak elde değil! Tam adamakıllı bir karar alındı derken yine yandaşlık ve biat kültürü ağır basmış ve yandaş müdür yardımcılarının yerini sağlamlaştırmış ve sınava girecek olanların da seçeneklerini iyice azaltmıştır. Dahası müdürler ile ilgili yapılan bir değişiklik de üzerine tuz biber ekmiş, mevcut müdürlerin, ki nerdeyse hepsi yandaş sendikalı, görev süresini yine yönetmelik değişikliği ile 8 yıla çıkarmıştır. MEB'i bu engin birikim ve akıl dolu uygulamaları ve göz göre göre yandaş müdürleri için, 3 yıl önce söylediği bütün gerekçeleri yalayıp yutarak, yönetmelikleri değiştirmesinden dolayı kutluyoruz!

Şimdi kendilerinden beklenen son hamleyi de yapıp yandaş yöneticilerin emekli olana kadar idareci olarak kalacakları bir yönetmelik değişikliğini yapmasıdır.

Aytaç ÇAPKIN
Buca Eğitim İş Mali Sekreteri