Bu yazıyı okuyan herkesin mutlaka eğitim gördüğü bir öğrencisi veya gelecekte görebileceği bir evladı vardır. Velilerimiz bu yazıyı okuduktan sonra eğitime bakış açıları değişeceğini umuyorum.

Okullarımızdaki eğitimin temel dayanakları bakanlığımızın belirlediği müfredat, bu müfredat çerçevesinde öğretmenin öğrencilere aktardıkları  ve velilerin katkıları olarak sıralayabiliriz. Bu 3 temel etkenin yanı sıra öğrencilerimizin hazırbulunuşluk düzeyleri de etki eder.(Hazırbulunuşluk; öğrencimizin bilgileri alabileceği kapasiteye sahip olması demek)

Müfredat ve öğretmenin öğrenciye verebildiklerini  tamamlandıktan sonra veli nasıl katkı sağlayacak ona bakalım. Velilerimiz eline kağıt kalem alıp öğrencilerimize birebir ders anlatmasının çok faydası olduğu düşüncesinde değilim. Zaten öğrencilerimiz günün büyük bir kısmında derslere maruz kalmaktadır. O yüzden velilerimiz ders anlatma kısmını kesinlikle öğretmene bırakması gerekir. Okuldan eve gelen öğrenciyi sık boğaz ederek hadi oğlum-kızım ödevini yap. Şunu söyle yap bunu burdan al diyip öğrenciyi boğmamak gerekir. Psikolojide bir nesneden nefret ettirmek istenirse ondan bol bol verilmesi sağlanır. Örneğin sigara içen biri aynı anda 10 sigara içerse sigara artık ona tiksindirici gelir. Aynen bunu gibi okuldan gelen öğrencimizi eğitim vermeye zorlarsak okula, eğitime küstürme şansımız çok yüksektir bunu da hiç kimse istemez tabii ki. Öğrencilerimizle vakit uygunsa mutlaka bir oyun bulup oynamamız gerekir. Hava durumuna göre dışarda zıplamalı- koşmalı bir oyun oynanması gerekir. Hava durumu iyi değilse akıl ve zeka oyunlarından bir tane seçilip uygun vakitlerde oynanması gerekir. Mesala mangala oyunu. Birebir eğitici, strateji ve empati gibi kazanımları olan kadim oynumuz öğrencimiz için harika olur.

Akıl ve zeka oyunlarına geri geldikçe değinecem. Öğrencilerimizde okul bilgisi dışında eğitimlerine devam edecek dolu dolu zaman geçirme inanın ilerde çok faydalı olduğunu görmüş olacağız.

İşin özünü özetlersek öğrenci okulda eğitimini alacak evde kaliteli zaman geçirecek. Evde velisi ile beraber oyunlar oynayacak. Eğitimde okulun öğrenciye katkısı yüzde 40 velinin katkısı yüzde 60 olduğu unutulmamalıdır. Saygılarımla...