Milli Eğitim Bakanının değişeceği.  Yeni bakanın  profilinin düşük mü yüksek mi olacağı da biz “eğitim işçilerini”  yakından ilgilendiriyor.   Sermaye ise  şura kararı haline getirttiği kararları harfiyen uygulayacak bir bakan istiyor.

Sermayenin eğitim alanındaki politikalarını oluşturan  ERG 2016 bütçesine ilişkin eleştirilerini Mart ayında yayınlamıştı. Eğitim harcamalarında devletin payının düşmesine tepki  verdiler. Eleştirdikleri  diğer üç  konu ise ikili eğitimin azaltılmasına yönelik çalışmalar ve okul öncesi eğitim.

Üçüncüsü de öğretmenler !

Yumuşak bir giriş yapıyorlar konuya. Üzerinde hem fikir olunabilecek bir tespit yapıyorlar. “Türkiye’de her üç veya dört okuldan birinde nitelikli öğretmen açığı eğitimi ve öğretimi önemli ölçüde aksatıyor. Nitelikli öğretmen açığı azımsanmayacak bir eğitim politikası sorunu teşkil ediyor.”

“Doğru aslında” demenize fırsat bırakmadan dayıyorlar rakamları gözünüze.

“2013 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde (ÖABT) olduğu gibi, 2014 ÖABT’de de tüm alanlarda ortalama net doğru sayıları kaygı verici ölçüde düşük. Ortalama net sayısı hiçbir alanda 50 soruda 32’yi aşmıyor. Türkçe, Rehber Öğretmen, İngilizce, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanlarındaki öğretmen adayları sınavdaki soruların en azından yarısını doğru olarak yanıtlayabilmiş. Diğer tüm alanlarda ortalama net doğru sayısı 25’in de altında. Matematik (lise), Fizik, Almanca, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanlarında öğretmen adayları 50 sorunun yalnızca üçte birini doğru yanıtlamış”

“Evet ama” demenize kalmadan devam ediyorlar. “ Önümüzdeki dönemde Türkiye’de öğretmen niteliğinin eğitim politikası gündeminde öncelikli bir sorun alanı olarak değerlendirilmesi ve paydaşların üzerinde büyük ölçüde uzlaştığı politika adımlarının bir an önce atılması gerekiyor.”

Atılacak adımların  haklarımızın gaspına yönelik adımlar olacağı aşikar. En büyük hizmet sektörü olan eğitim ve sağlık alanında  yeni istihdam stratejilerinin deneneceği bir döneme giriyoruz.

Sendikalar şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yeni  “bakan” la işimiz olacak.

Oğuz Eminoğlu
Eğitim-iş İzmir 2 Nolu Şube
Örgütlenme Sekreteri