Bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Biliyorsunuz Öğretmenlik Meslek Kanunu isminde bir kanun yayınlandı.

Kanuna göre uzman ve baş öğretmenlik sınavları yapıldı. Bu unvanlar arkadaşlarımıza verildi. Fakat anayasa mahkemesinde açılan iptal davası sonrası yasanın belli hükümlerini iptal etti.

Kanunun işleyişi ile ilgili İki madde iptal edildi bu iki madde yeniden bir yasal düzenleme yapılmasını gerektiriyor.

Bizde bir meslek kanunu çıkartalım istedik. Bir taslağımız var bunu diğer kamu kurumlarıyla ortak bir kurulda tartışacağız. Meslek kanunu ile ilgili şunu söyleyeyim; biz öğretmenlik mesleğinin tanımından, kariyer basamakları, öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi, öğretmenlere şiddetten, öğretmenlerimizin hak ve sorumluluklarına kadar her şeyin içinde yer aldığı öğretmen arkadaşlarımızın beklentilerine cevap verecek bir Meslek Kanununun hazırlığını yaptık.

Ne zaman açıklanır sorusuna; Cumhurbaşkanlığımızdaki kurulun bizi toplamasını bekliyoruz. Ben mayıs ayı içerisinde yasalaşacağını öngörüyorum.

Yusuf Tekin'den Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Açıklamaları

Mülakatlar, söz verildiği gibi kaldırılacak mı?

Şu andaki halihazırda öğretmen arkadaşlarımız atanırken KPSS sınavına giriyorlar ve KPSS sınavı 3 oturumdan oluşan bir sınav.

Biz yaklaşık 130’a yakın branşta öğretmen ataması yapıyoruz. 130 branşın tamamı 2 sınava giriyor fakat ÖSYM sadece 18 branşa ilave olarak öğretmenlik alan bilgisi sınavı yapıyor. Bu büyük çoğunluk atandığı alanla ilgili bilgisini test ettiğimiz hiçbir şey yok burada.

Ben atanacak öğretmenimizin alan bilgisini ölçmek durumundayım. Mülakatta yaptığımız şey bahsettiğimiz testlerde KPSS sıralamasına girdi ben diyorum ki üniversitelerde şu anda uygulanan bir model var bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçerken deneme dersi anlattırıyorlar. Ben de diyorum ki öğretmen arkadaşlarımıza deneme dersi anlattırmak istiyorum."