SANDIKLARDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

http://www.guncelegitim.com/files/uploads/news/thumb/sandik-gorevlileri-s-88d3927db3255416e5ac.jpg

1. İsimleri önceden belirlenmiş sandık kurulu 4 kişinin altına düşmedikten sonra, dışarıdan hiç kimse, o sandık kuruluna oturamaz. Örneğin; 7 kişilik asil ve yedek üyelerden sonra sandık kurulu 5 kişi olarak oluştu. Görevini 5 kişi olarak yerine getirir.

2. Bir sandık kurulunda bir siyasi partinin hem asıl hem yedek üyesi görev yapamaz.

3. Seçimde tek sandık, tek zarf, iki ayrı oy pusulası olacaktır.

4. Oy verme işlemi başlamadan önce, zarf ve oy pusulaları sayılmalı ve sandık kurulu mührüyle mühürlenmelidir.

5. Bedensel engelli bir seçmene, bir başka seçmen oy kabinine girerek yardım edebilir. Ama okuma-yazma bilmediğini belirten bir seçmene kabine girerek kimse yardım edemez.

6. Oy kullanacak kişi, mutlaka yüzünü sandık kuruluna göstermelidir. Seçmenin kimliğindeki fotoğrafla aynı kişi olduğu tespit edilmelidir.

7. Oy sayım döküm işlemi başlamadan önce yapılacak ilk iş, seçmen listesinde bulunup da oy kullanmaya gelmeyenlerin imza bölümlerinin kapatılması olmalıdır.

8. Mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli olacağı yasayla sabittir. Bu konuda yapılacak bir şey yoktur. Geçersiz zarf, biçim ve renk açısından farklı olan zarftır.

9. İttifakları içeren oylar ilk kez kullanılacaktır. Oy sayımında dikkat edilmesi gerekenler:
 
  a. İttifak alanı içinde birden çok yere “evet” mührü basılmışsa oy geçerlidir ve oy İttifak’ın hanesine yazılır. Yani seçmen, oyunu hem CHP’ye ve hem de İYİ Partiye vermişse, oy ittifak alanına yazılır.
 
  b. Seçmen oyunu hem CHP’ye hem de İttifak alanına basmışsa, oy CHP’ye yazılır.

10. Seçimde iki ayrı Seçim Sonuç Tutanağı olacaktır. Biri Cumhurbaşkanlığı diğeri de Milletvekili seçimleri için. Sandık görevlisi, her iki tutanağın da ıslak imzalı ve mühürlü bir örneğini alıp ilçe merkezine ulaştırmalıdır.

Önder YILMAZ