Sağlık Eğitimcileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özkan AYDEMİR yapmış olduğu açıklamasından Bakan Haklı Olabilir mi? diyerek sözlerine devam etti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kamuya öğretmen alımlarına ilişkin konuşan Bakan "Kendisini ifade edemediğini bilmediğim bir kişiye çocuğunuzu emanet edemem" dedi. 

Bizler kamuoyu olarak bu açıklamayı tersinden mi okumalıyız. Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri öğretmen yetiştirme de yetersiz mi? Ya da öğretmen yetiştirme sürecinde sorunlar mı var? Kendini ifade edemeyen kişiler üniversitelerin eğitim fakültelerinden nasıl mezun oluyor?

Bu konuda YÖK veya Üniversitelerden bir açıklama var mı diye baktım. Herhangi  bir açıklama yok acaba Bakan haklı olabilir mi?

Öncelikle Milli Eğitim ve YÖK öğretmen yetiştirme konusunda reel gerçekçi istihdam politikaları doğrultusunda öğretmen yetiştirmeli mi? Eğitim Fakültelerinden mezun olmuş binlerce gencimiz işsiz.

 Artık bir istihdam politikamız olmalı mı? Mezunlar yerleşene kadar bu alanda belirli planlamalar doğrultusunda eğitim fakültelerine sahadaki ihtiyaç kadar öğrenci alınmalıdır. Eğitim Fakültesinden mezun yıllarca atamayı bekleyen gençlerimiz mesleği unutmuş olamaz mı? Kendilerini İfade Edememe sözüne  bu açıdan bakamaz mıyız?

Atalarımız “Ağaç Yaşken Eğilir” der acaba atalarımızın sözüne kulak vermeli miyiz? Eskiden çok başarılı öğretmen Liseleri vardı. Bu liseleri genelde başarılı öğrenciler tercih ederdi. Buradan mezun olan öğrenciler eğitim fakültelerinde istediği bölümü seçerek mezun olurlardı. Yine bu liseler yeniden mi aktif hale getirilmeli mi? Bu liselerden mezun olanlara ek puan verilerek eğitim fakültelerine geçişleri kolaylaştırılamaz mı? Üniversitelere girişte öğretmen adaylarına bu alana yatkın olup olmadıklarına dair sistematik belirli sınav ve görüşmeler yapılamaz mı? Eğitim Fakültesini bitirdikten sonra atanmaya ramak kala mülakat yapılması ne derece doğru?

Bu konularda Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Sendikalar ve Mesleki Derneklerinde yer alacağı esaslı bir çalıştay yapılmalı biz dernek olarak bu çalıştaya ev sahipliği yapmaya hazırız.  Bu konuda Milli Eğitim Bakanı ile birebir görüşebiliriz. Eğitim ciddi bir iştir. Ülkemizin geleceğine yön veren öğretmenlik mesleği esaslı bir şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.

Özkan AYDEMİR
Sağlık Eğitimcileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi