Doğayla Savaşmamalıyız Uyum İçinde Yaşamalıyız

Toprak ana cömert merhametli. Evimiz ocağımız tarlamız bağımız bahçemiz seyrine doyum olmayan yeşil verimli ovalarımız. Dağlarımız tepelerimiz temiz havasıyla yaylalarımız.

Toprak ana diyoruz peki toprak anayı yeterince tanıyor muyuz? Altında ne var nedir bu toprak ana? Bildiğimiz tek şey var hep versin versin. Gördüğümüz her şey varlığını sürdürebilmesi için bazı kurallara tabidir. İnsan nefes almalı yemeli içmeli uyumalı.

Hayvanlar için orman, orman için yağmur, yağmur için su döngüsü gerekli. Ya toprak için ne gerekli?

İşte depremler toprağın yenilenmesini minarel açısından zenginleşmesi için gereklidir. Her şeyden öte depremler Dünya var olalı beri yaşanmaktadır. Ve Dünya yıkılıp gidene kadar da devam edecektir.

O zaman deprem yağmur kar mevsimler gibi bir doğa olayıdır. Kış gelince kışlık elbiseler yaz gelince yazlık elbiseler giyiniyoruz. Mevsimlerin geliş zamanını biliyoruz depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Ama mutlaka olacak bunu biliyoruz.

O zaman tek yapmamız gereken şey hazırlıklı olmak. Toprağı tanımak Dünya'yı tanımak doğa olaylarını araştırmak. Demek istediğim dersimize iyi çalışmak hem de çok iyi. Bilimi öncelemeden başarmak mümkün değil.

Birçok ülke var depremle yaşamayı öğrenmiş. Biz mazeret üretmeyi bırakmalıyız bir tarafa. Gözümüzü de kulağımızı da açıp hem doğayı hem bilimi dinlemeliyiz. Çok kayıp verdik çok acılar çektik. Artık bir insanımızın bile bu afetlerde ölmesine seyirci kalamayız.

İnsanı depremler öldürmez, insanların yaptığı çürük binalar öldürür. Yarın değil bugün başlamalıyız.

Yapabiliriz biz hem çok güçlü bir devletin vatandaşlarıyız hem de aziz bir milletin evlatlarıyız.

Sonrasında hem biz hem insanlık kazanacak. Çocuklarımız için güvenli sağlam binalar yapalım. Çocuklarımız bizim çektiğimiz acıları çekmesinler.

Doğayla savaşmayalım doğayla uyum içinde yaşayalım.

Bilgi ŞAKAR
Eğitimci Yazar Şair