MİLLİ EĞİTİM BAKANINA

Emekli bir öğretmen ve müfettiş olarak

Sayın Milli Eğitim Bakanına sesleniyorum;

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavında aşağıda yazdığım davranışları hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Sınıfında 6 kaynaştırma öğrencisi olan, bu öğrencilerin başka şubelere de eşit şekilde dağıtılması gerektiğini söylediğimde gözleri dolarak bana " hocam bu öğrencileri çok seviyorum, benim sınıfımda kalamazlar mı? " diyen öğretmenimin bu sevgisini hangi soruyla ölçeceksiniz?

* 1.sınıf öğrencisinin akan burnunu silen öğretmenin bu davranışını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Atandığı okulun; tüm sınıflarını boyayan, sobasını yakıp temizleyen, karını küreyen öğretmenin bu hizmetlerini hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Sınıfındaki fakir öğrencisine kıyafet, ayakkabı, kalem, defter alan öğretmenin bu iyiliğini hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Arkadaşıyla kavga eden çocuğunu korumak için sınıfa girip öğretmene bağırıp çağıran velilere ses çıkaramayan öğretmenin bu davranışını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* İkili öğretim yapan okullarda görevli yöneticilerin 07.00-18.00 saatleri arasında okulda olmak için gösterdikleri çaba ve sabrı hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Çok basit şikayetlerle ceza alan, görevine son verilen, görev yeri değiştirilen öğretmen veya yöneticilerin katlandığı zorluğu hangi soru ile ölçeceksiniz?

* Karda, çamurda, dağ başındaki uzak köy okullarında görev yapan öğretmenlerin bu fedakarlığını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Annesi veya babası vefat etmiş, öksüz kalmış bir öğrencisinin şefkatle başını okşayan öğretmenin bu davranışını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Ergenliğe gelmiş lise öğrencilerini saatlerce dinleyen, sorunlarını çözmeye çalışan Rehber Öğretmenlerin bu davranışını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Okuluna, sınıfına kütüphane oluşturmak için oradan buradan kitap temin etmeye uğraşan öğretmenin bu gayretini hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Bazı siyasilerin veya bazı köy muhtarlarının olmayacak isteklerini geri çevirmekten çekinen yönetici ve öğretmenlerin bu sabrını hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Siyasi nedenler ve yandaş sendika üyelerinin görevlendirilmelerini sağlamak için uyduruk değerlendirmelerle görevlerinden alınan başarılı okul müdürlerinin çektiği acıları hangi soruyla ölçeceksiniz?

* Okulunun temizliğini sağlamak, araç gerecini tamamlamak için sağa sola dilenip bağış toplamaya çalışan okul yöneticilerinin gayretini hangi soruyla ölçeceksiniz?

..... ya da bu yazdığım davranışların tam tersini yapan idareci ve öğretmenlerin bu olumsuz tutumlarını hangi sorularla ölçeceksiniz?

Öğretmenlere 3-5 kuruş fazla maaş vermek için sınav yapmaktan vazgeçin. Eğitimden tasarruf olmaz. Eğitimcilere; kendini rahatça geçindirebilecek, ek iş yapmalarını gerektirmeyecek, çocuklarını rahatça okutabilecek maaş verin ve en önemlisi eğitim kurumlarına siyasete dayalı değil, LİYAKATA DAYALI yöneticiler atayın...

Konuk Yazar: Ahmet Özelgül