Osmanlı sadrazamlarından Halil Rıfat Paşa’nın Sivas valisiyken, Giresun-Şebinkarahisar yolunun yapımı sırasında “Gidemediğin yer senin değildir.” sözünü söylediği rivayet edilir. Paşa haklı olarak ulaşamadığın yere hizmet götüremez, hizmet götüremediğin yere de hâkimiyet kurup sahip olamazsın demek istemiş olmalı.

“Öğretmenleri öğrencilerine ulaşmaktan alıkoyan engeller nelerdir, onlara neden ulaşamayız, ulaşmak için neler yapabiliriz?” gibi soruların cevabını aramak üzere Halil Rıfat Paşa’nın sözünden ilhamla “Ulaşamadığın öğrenci senin değildir.” başlığı altında değerli meslektaşlarımla düşüncelerimi paylaşmak istedim.

1. Öğrencilere ulaşmanın ilk adımı onlarla bağ kurmaktır. Bağ kurulduktan sonra onlara ulaşmak kolaylaşır. Öğrencilerle bağ kurmak için öğretmenin iletişim kanallarını her şartta açık tutması gerekir.

2. Öğretmeni öğrencilerine ulaştıran bilgisi değil onlarla kurduğu sağlıklı ilişkilerdir. Dersin içeriğine odaklanmak, ders dışı ilişkileri ihmal etmek öğretmenleri öğrencilerinden uzaklaştırır.

3. Kusur aramak öğretmenin öğrencilerine ulaşmasını engeller. Öğretmen öğrencilerinde iyiyi aramalı, iyi taraflarını görmeli ve gördüklerini onlara hissettirmelidir.

4. Öğretmen öğrencileri olduğu gibi kabul etmek, potansiyellerin keşfetmek ve gelişmesine katkıda bulunmaya çalışmakla sorumludur.

5. Vermek insana haz yaşatır. İhtiyaç hissedene almak da haz yaşatır. Öğretmen öğretmekten haz alıyorsa öğrenci de istekli olduğunda öğrenmekten haz alır. Öğretmen, öğrencilerine ulaşmak için onları öğrenmeye istekli hale getirmelidir.

6. Öğretmen öğrenciye ne kadar açıksa öğrenci de öğretmenine kendini o kadar açar. Öğrencilerinin eleştirilerine açık öğretmenler onlara daha kolay ulaşır.

7. Güleryüzlü, pozitif mesajlar vermek öğretmenleri öğrencilere ulaştırır. Doğal olarak öğrenciler kendilerine somurtarak bakan veya kendisini sürekli eleştiren öğretmenle bağ kurmak istemez.

8. Düşünen, sorgulayan veya itiraz eden öğrencilerini, anlayışla karşılayan öğretmenler öğrencilerine ulaşmakta zorluk çekmezler. Ancak onları saygısız olarak niteleyen öğretmenlerin öğrencilerine ulaşması pek mümkün değildir.

9. Öğrencilerine akademik başarıları veya akıllı uslu oldukları için değil insan oldukları için değer veren ve bunu onlara hissettiren öğretmenler onlara ulaşma konusunda daha başarılıdırlar.

Öğrencilerinize ulaşmanız dileklerimle.

Muhammet YILMAZ
Öğretmen/Eğitimci-Yazar