Şube müdürlüğü rotasyonunu iki yıldır uygulanmazken bu sene şube müdürleri rotasyonunda kılavuz yayınlanarak süreç başlatıldı. Kılavuza göre, bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeler Haziran 2020’de İsteğe bağlı yer değiştirmeler Temmuz 2020’de, gerçekleştirilecektir.

Şube müdürlerinin yer değiştirmeleri, tercihleri dikkate alınarak yer değiştirmeye esas puan üstünlüğüne göre elektronik ortamda Bakanlıkça gerçekleştirilecektir

Şube müdürleri; il/ilçe millî eğitim müdürlükleri şube müdürü kadrolarına atanmak için yer değişikliği tercihinde bulunabileceklerdir.

Şube müdürlüğü rotasyon sürecinin başlamasıyla birlikte, rotasyon sürecine sevinen şube müdürlerinin yanı sıra rotasyondan hoşnut olmayan şube müdürleri de bulunmaktadır. Rotasyonun faydalı olacağını düşünüyorum. Şube müdürlerine rotasyon uygulanırken

Neden İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarına Rotasyon uygulanmaz?

Neden ilçe Milli Eğitim Müdürlerine Rotasyon uygulanmaz?

Bunu anlayabilmiş değilim, rotasyon faydalısı ise şube müdürlerine uygulandığı gibi İl milli eğitim Müdür Yardımcılarına da uygulanmalı, ilçe Müdürlerine de uygulanmalı diye düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığında görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik yapılacağı bilgisi Genel Müdür Hamza AYDOĞDU tarafından paylaşıldı. Yeni yönetmelik hazırlanırken umarım rotasyon konusu İl Milli Eğitim yardımcılarını ve ilçe Müdürlerini de kapsar.

Kariyer ve liyakat esaslı olacak yeni yönetmeliği kamuoyu çok olumlu karşıladı.

İlçe Müdürü olmak için 4 yıl öğretmenlik 4 yıl okul müdürlüğü 2 yıl şube müdürlüğü yapmış olma şartına herkesin çok ama çok olumlu bakacağı kanaatindeyim.

Tüm kadrolarda sıralı sistem olması en doğru olanıdır. Öğretmen-Müdür Yardımcısı-Okul Müdürü-Şube Müdürü veya Milli Eğitim Müdür Yardımcısı-İlçe Milli Eğitim Müdürü şeklinde bir hiyerarşiye kimsenin en ufak olumsuz bir yorum getiremeyeceği kanaatindeyim.

Elbette kariyer ve liyakat esaslı bir sistem de bu şekilde olmalıdır.

Şube müdürleri rotasyonuna olumsuz bakan bir kesim, çeşitli bahanelerle rotasyonun olmaması yönünde kamuoyu oluşturmaya çalışmaktadır. Ne pandemi ne de başka bir neden sürecin kesintiye uğraması için bir neden olmamalıdır. Nasıl ki 4-8 yılını dolduran Kurum Müdürleri ve müdür yardımcıları için süreç işliyorsa şube müdürleri içinde aynı şekilde süreç işlemelidir, devam etmelidir.

Efendim ben bir yolunu bulur rotasyona uğramam, ücretsiz izne falan ayrılırım gibi düşünceleri eğitim yöneticisi şube müdürlerine yakıştıramam doğru bulmam

Birçok faydası görülen Rotasyonun İl müdür yardımcılarına İlçe Müdürlerine de uygulanarak daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Değişime gelişime açık olmak gerekir.

Eğitimciler hangi kademe de olursa olsun, hangi bölgede,  ilde, ilçede köyde hatta kırsalda olursa olsun fedakârca çalıştıklarını görüyoruz. En üst kademeden en alt kademeye kadar yüzlerce binlerce güzel örnekler sayabiliriz. İşte eğitimci bakanımız her süreçte ve en başta fedakârca çalıştığını gördük.  Eğitimcilere moral veren pozitif yaklaşımlarını her adımında hissettik. Yine Personel Genel Müdürümüz Hamza AYDOĞDU eğitime katkı sunmak adına paylaşımlarını, pozitif yaklaşımlarını şiir tadında hissettik. Birçok il Milli Eğitimlerin eğitim programları, testler, denemeler, yaptıklarını gördük. Ankara, Bursa, Burdur, Siirt, Edirne, Zonguldak, Amasya, Sakarya, Gaziantep illerimizin birçok örnek çalışmaları kamuoyuna yansıdı gurur duyduk.

Müdürlerin, öğretmenlerin canlı derslerini, telekonferansla toplantılarını, ihtiyaç sahiplerine sırtlarında çuvalla un taşıdıklarını gördük.  Vefa gruplarında gönüllü görev aldıklarını, öğrencilerle birlikte dezenfektan, siperlik ürettiklerini gördük. Bu örnekleri çok ama çok sayabiliriz çoğaltabiliriz.

Kısaca eğitimciler her zaman destan yazmıştır ve destan yazmaya devam edecektir. Efendim günümüzde alkışlama modası da var. Eğitimciler alkışı çoktaaannnn hak ettiler.

Güzel Türkiye’min, Anadolu’nun bir köyünde nice meçhul öğretmenler ne destanlar yazmıştır ne destanlar yazacaktır. Rotasyon nedir ki gülüm, Güzel Vatanımın her tarafı güzel, her tarafında en güzel şekilde görev yapılır, nice destanlar yazılır.

En derin saygı ve muhabbetlerimle…

Mustafa YILDIRIM Eğitimci Yazar