Eğitim camiasının yeni gündemi, MEB’in dillendirdiği ve gelmekte olan rotasyon uygulaması…

Rotasyon Uygulamasının dillendirilmesiyle aklıma mecburi hizmet affı geldi.

Daha yakın zamanda öğretmenlere mecburi hizmet affı çıkarılmışken, şimdi öğretmenlere rotasyon uygulamasının gündeme getirilmesi büyük bir çelişki değil midir?

Proje okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin tercihleri bile alındıktan sonra bu karardan vazgeçilip öğretmenlerin görev süreleri 2 yıl, müdürlerin ise bir yıl uzatılması, rotasyon fikrine ters düşmüyor mu? Bunları sormadan da edemiyorum?

Eğitim camiası olarak gönül isterdi ki, öğretmenlerin öncelikle ekonomik sorunları çözülsün, öğretmene şiddeti önleyici tedbirler alınsın, öğretmenlik mesleğine iade-i itibar yapılsın.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini tüm yönleri ile ele alacak, öğretmenin tüm sorunlarına çözüm üretecek ve öğretmenlik mesleğini değerli kılacak şekilde yeniden düzenlensin.

Öğretmene önlük ve öğretmene rotasyon sonra konuşulsun…

Ya da rotasyon taraftarı öğretmenlerimizin, rotasyon istemesinin sebepleri konuşulsun…

Öğretmenlerimiz hangi okullarda görev yapmak için rotasyon taraftarı oluyorlar?

Öğretmenleri rotasyona iten “KENAR OKUL”, “POPÜLER OKUL” kavramları irdelensin…

Bu sınıflamadan kaynaklı olarak, velilerin okul seçme, öğretmen seçme, adres taşıma kaosu mercek altına alınsın.  

Ve görev yaptığı okula göre ayrıştırılan Kenar Okul Öğretmeni, Popüler Okul öğretmeni kavramları masaya yatırılsın.

Öğretmenlerimizin rotasyonu, kenar okullardan kaçış yolu olarak gördüğü gerçeği MEB tarafından görülsün.

Kenar Okul olarak adlandırılan okullarımızın dezavantajlı çocuklarımızdan, Popüler Okul olarak adlandırılan okullarımızın ise sosyo ekonomik durumu yüksek çocuklarımızdan oluşmasının eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdiği kabul edilsin ve çözüm yolları geliştirilsin.

MEB, bu derinleşmenin önüne geçmek adına, tüm okulların fiziki şartlarını eşitleyerek ve adrese dayalı okulda öğrenim görme uygulamasını kağıt üzeri uygulama olmaktan kurtarıp, gerçekten hayata geçirerek "Popüler Okul" ve “Kenar Okul” anlayışını da yıkabilir diye düşünüyorum.

Böylece kenar okul öğretmeni ve popüler okul öğretmeni ayrımı da ortadan kalkabilir.

Şartları eşitlenmiş okullar sayesinde öğretmenlerimiz de rotasyon uygulamasıyla kenar okuldan, popüler okula geçme derdinden kurtulabilir...

Ya da öğretmenlerin emekli maaşlarında gerçek artışlar yapılarak, emekliliği gelmiş öğretmenlerimize emekli olma imkanı sunulup, yer değiştirmek isteyenlere yer açılabilir.

Herkesin malumu ki 2023 Temmuz maaş zammında emekliliğe yansımayan 8000 TL seyyanen artış ve yine emekliliğe yansımayan Uzman- Başöğretmen Tazminatlarının yarattığı maaş farkı emeklilikte de caydırıcı sebep olmaktadır.

MEB, bu detaylar üzerinde çalışmak yerine Rotasyon Uygulaması üzerinde çalışma yapar ve hayata geçirirse yeni sorunlarında kaynağı olacaktır.

Rotasyon uygulaması nedeniyle öğretmenlerimiz, günümüzdeki mevcut konut krizi, bir öğretmen maaşına ulaşan yüksek kira tutarı, taşınma masrafları ve günlük ulaşım giderleri karşısında daha da çaresiz kalacaktır. Ve artan sorunları karşısında öğretmenlerin iş verimi de düşecektir.

Bu endişeler kulak ardı edilmemesi gereken endişelerdir diye düşünüyorum.

Ayrıca sosyal medya üzerinden eğitimciler yapılan istişare ve anket verilerinin de öğretmenlerin rotasyona bakış açısı hakkında değerli ipuçları verdiğini de belirtmek isterim.

Şöyle ki, sosyal medyada “Bir öğretmen olarak, Öğretmenlere Rotasyon Uygulamasının, getirilmesini istiyor musunuz” soruma 24 saatlik süre içinde, katılım sağlayan 1870 kişiden % 57’si EVET, %42’si Hayır, %1’ KARARSIZIM cevabı verdi. Bu veriye bakıldığında rotasyon isteyenlerle, istemeyenler arasında açık ara bir fark göze çarpmamakta.

Yine sosyal medyada “Bir öğretmen olarak, Öğretmenlere Rotasyon Uygulamasının, getirilmesi hakkında görüşleriniz nelerdir” diye sorduğumda rotasyonu destekleyen ve desteklemeyen öğretmenlerimiz, güzel bir istişare ortamı yaratarak gerekçelerini dile getirdiler.

Bu anket ve istişare sonucunda öğretmenlerimizin merkezi okullarda çalışma arzusu ile rotasyona sıcak baktıklarını ancak bir yandan kurmuş oldukları düzenin bozulacağı kaygısı bir yandan da ekonomik yetersizlikler yüzünden rotasyona soğuk baktıkları sonucuna ulaştım.

Sonuç olarak MEB’in, rotasyon uygulamasını enine boyuna masaya yatırmadan, paydaşları olan öğretmenleri ve öğretmen sendikaları ile istişare yapmadan hayata geçirmesi, eğitimin ve eğitim camiasının sorunlarına sorun katabilir.

Eğitim camiası olarak MEB’den beklentimiz, MEB’in her zaman çözüm kaynağı olmasıdır.

Kadriye DEMİREL
Eğitimci Yazar