MEB, geçtiğimiz günlerde Kariyer Basamakları Sınavı için duyurulan 530 TL sınav ücretinin öğretmenlerden alınmayacağını duyurmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı şimdi de 19 Kasım'da gerçekleştirilecek Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavının çevrimiçi olarak yapılacağını duyurdu.

ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YAZILI SINAVI (ÖKBYS) 2023 Uygulama Kılavuzu’nda;

(-Sınav 19 Kasım 2023 tarihinde olup sınava başlangıç Türkiye saati ile 10.00 ile 13.00 saatleri arasında olacaktır.

-Aday sınava başladıktan sonra teknik nedenlerle (elektrik kesintisi, internet bağlantı sorunu vb.) sınav yarıda kalırsa, sınava tekrar başladığında kaldığı yerden kalan süreyi kullanabilecektir. Teknik nedenlerle sınavı yarıda kalanların 19 Kasım 2023 saat 23.59’a kadar sınava kaldıkları yerden devam edip sınavı bitirmeleri gerekmektedir) ifadeleri yer almaktadır.

Bu ifadelerden anlaşılan o ki hizmet süresi 10 yılını doldurmuş ve Kariye Sınavı Başvurusu yapmış her öğretmenin, KBS’de başarılı olması için her şey düşünülmüş. 

İlk olarak 2005 KBS ile hayata geçirilen, 19 Kasım 2023’ te tüm itirazlara rağmen tekrarlayan, ancak itirazlar neticesinde sembolik sınav olarak tarihe geçen Kariyer Basamakları Sınavı’nın 19 Kasım 2024 tarihinde çevrimiçi yapılacak olması gelinen durum itibarıyla; MIŞ GİBİ KBS’ye dönüşmüştür.

Anlaşılan o ki Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin de öğretmenlerin, maaşlarına zam alabilmek için girmek zorunda bırakıldıkları Kariyer Basamakları Sınavının doğru olmadığına inanmış.

Ve bu inanmışlığın sonucu olarak, başlatılan bir sınav sürecinin en sembolik haliyle sonlandırılmasını uygun bulmuş diye düşünüyorum. Ve Sayın Bakanımıza da KBS için gelinen bu nokta için teşekkür ediyorum.

Ancak Sayın Bakanımıza meslekte 20 yılını doldurmuş öğretmenlerimizin mağduriyetini de hatırlatmak istiyorum.

Hal hazırdaki Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde 10 yılını doldurmuş öğretmenlere Uzman Öğretmenlik başvuru hakkı tanınırken ( MEB’in 2005 KBS sonrası verdiği 17 yıllık aradan sonra) meslekte 20-25 yılını aşmış öğretmenler de Uzman Öğretmenlik başvurusu yapabildiler. Kısacası  kıdem yılı 20 ve daha fazla olan öğretmenlerimizin 17 yıllık mağduriyet Başöğretmenlik başvuru hakkı  tanınmayarak katbekat katlandı.

19 Kasım 2024 Kariyer Basamakları Sınavı çevrimiçi şekline dönüştürülerek, tam anlamıyla sembolik hale getirilmişken, meslekte şu an 20 yılını tamamlayan tüm öğretmenlerimize Başöğretmenlik tanımlanması ve öğretmenlerimizin Başöğretmenlik Kariyer Tazminatından faydalandırılması, mağduriyetin giderilmesi ve adaletin sağlanması için şart olmuştur. 

Meslekte 20 yılını doldurmuş tüm öğretmenlerimizi Başöğretmenlik Kariyer Tazminatından faydalandıracak düzenlemenin 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi hayata geçirilmesini Sayın Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin’den bekliyoruz.

Böylece Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in seçim öncesi öğretmenlere verdiği “Uzman Öğretmen olmak için 10 yıl şartının 5 yıla indirilme çalışmasını tamamladık. Kıdem yılı, 20 yıl ve üzerinde olan Uzman Öğretmen olmuş öğretmen arkadaşlarımızın Başöğretmen olması için uzmanlıkta 10 yıl bekleme süresini kaldıracağız, meslekte 20 yılını tamamlamış uzman öğretmenler, 10 yıl beklemeden başöğretmenliğe başvurabilecekler, kanuni değişikler tamamlandı, deprem dolasıyla kesintiye uğradı, inşallah yeni meclisin oluşmasıyla meclise gönderilecek” sözü de unutulmamış olur.

Ayrıca düzeltilmeye muhtaç diğer bir konu da Kariyer Tazminatlarının emeklilikte yok sayılmasıdır.

Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi, öğretmenlerin de görevdeyken elde ettiği kazanımlar emeklilikte de korunmalıdır. Kariyer Basamakları Tazminatı emekli maaşına yansımalıdır.

Ve tüm bunların güvence altına alınması için Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini tüm yönleri ile ele alacak, öğretmenin tüm sorunlarına çözüm üretecek ve öğretmenlik mesleğini değerli kılacak şekilde yeniden ve acilen düzenlenmelidir.

Kadriye DEMİREL

Eğitimci Yazar