Sayın Bakanım, Yusuf Tekin neredesiniz?

Basına ve medyaya yansıyan öğretmene şiddet haberlerini sıkça duyuyoruz ve kahroluyoruz.

Ancak Sayın Bakanımızdan bir geçmiş olsun dileği, öğretmenlere uygulanan şiddetleri kınama ya da öğretmenlere yapılan saldırıların takipçisi olma gibi bir açıklama duyamadık ve üzüldük…

Öğretmenler olarak, öğretmene yönelik bu şiddet olaylarından sonra Sayın Bakanımızı yanımızda görmek istemekle, çok şey istediğimizi düşünmüyorum, bilakis  değer görmenin kutsal meslek olan öğretmenliğin en doğal hakkı olduğu kanısındayım…

Öğretmenler görevleri başında darp ediliyor Sayın Bakanım, neredesiniz?

Sayın Bakanımız öğretmenler Odası Toplantılarında öğretmenlerden gelen talepleri dinliyor…

Öğretmenler Odası Toplantılarında hiç konuşulmuyor mu?

Öğretmenler Odası Toplantılarında öğretmenlerimiz, öğretmene şiddet konusunu hiç dile getirmiyor mu, öğretmene yönelik şiddet hiç gündem maddesi olmuyor mu?

Öğretmene yönelik şiddet, gündeme getirilemeyecek kadar olağan bir davranışa mı dönüştü?

Öğretmene yönelik şiddet normalleşti mi, öğretmene yönelik şiddetin normalleşmesi ve yok sayılması normal mi?

Ne oldu?

Toplumun psikolojisi mi bozuldu?

Kamu çalışanları toplumun gözü önünde değersizleştirildi mi?

Öğretmenler ve okul toplumda hedef haline mi getirildi?

Ve dahası toplumsal yaşamın düzenlenmesi için üzerinde düşünülmesi ve çalışılması gereken konulardır ve bir o kadar da acil çözüm üretilmesi gereken sorunları barındırmaktadır.

 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının başlamasıyla birlikte 24 Eylül itibarı ile basına ve eğitim sendikalarının gündemine yansıyan öğretmenlere yönelik şiddet olaylarını üzülerek kaleme alıyorum…

- Eskişehir’de Dr. Safa Halaç Özel Eğitim İlkokulu'nda bugün saat 11 civarında 4 öğretmene bıçaklı saldırıda bulunuldu.

 - Ordu’nun Fatsa İlçesinde, bir kadın öğretmene “Sen bir gelsene buraya”, “ Sen benim kim olduğumu biliyor musun? Ben Gençlik Merkezi müdürüyüm. ”Terbiyesiz seni” diyerek hakaret edip psikolojik şiddette bulunuldu.

- Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesi Şehit Mustafa Apaklı İlkokulu Müdürü Abdülkadir Kaban görevi başında servis şoförlerinin saldırısına uğrayıp darp edildi.

- Kayseri Melikgazi ilçesi İldem Borsa İstanbul Ortaokulu’nda öğretmene öğrenci yakını tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.

- Beylikdüzü'nde bulunan TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda disiplinsiz davranışları nedeniyle kurula sevk edilen öğrencinin velisi ve yakınları, okula gelerek öğretmenlere saldırdı ve öğretmenler odasını dağıttı, bilgisayarlara zarar verdi. Darp sonucu üç öğretmen  raporu aldı.

- Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi, 75.Yıl Cumhuriyet Ortaokulunda bir öğretmenimiz veli tarafından menfur bir saldırıya uğradı ve yaralandı.

- Kahramanmaraş İlimiz Onikişubat İlçesi Mimar Sinan İlkokulu’nda öğretmenimiz,öğrenci velisi tarafından saldırıya uğradı.

Google arama motoru üzerinde “Öğretmene Şiddet” araması yaptığımda ekranıma “Toplam 262 öğretmene şiddet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır” haberi düştü.

İçler acısı bir durum…

Bir ülkede, eğitimin emanet edildiği meslek grubu öğretmenler; suça meyilli kendini bilmezler tarafından şiddete maruz kalıyor ve darp ediliyor, can güvenliği tehdit ediliyor, öğretmenler görevini yapamaz duruma düşüyor…

Kısacası cehalet, eğitime meydan okuyor…

Sayın Bakanım neredesiniz?

Öğretmenlere yönelik bu şiddet olayları karşısında ne zaman öğretmenlerin yanında olacaksınız?

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi için ne zaman harekete geçecek?

Öğretmenler olarak kendimizi güvende hissedebilmek ve şiddete karşı kendimizi korumak için, kendi tedbirimizi kendimiz mi almalıyız?

Milli Eğitim Bakanlığı’mızdan 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi, öğretmene yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alındığı, caydırıcı kanuni düzenlemelerin yapıldığı Öğretmene Şiddeti Önleme Kanunu bekliyoruz...  

KADRİYE DEMİREL
Eğitimci Yazar