Öğretmenlere müjdelenen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan Kariyer Basamakları Sınavı ile sadece öğretmenler değil, sendikalar da sınandı derken yanlış cümle kurmuş olmayız.

Çünkü öğretmenler henüz sınav yapılmadan öğretmenlik mesleğinin hak ve itibarı için kendilerine düşeni yaptılar. Sendikalar üstü müthiş bir dayanışma içinde demokratik yollarla, ifade özgürlüklerini kullanarak, haklarını arayıp, itibar mücadelesi verdiler. Bu bağlamda öğretmenler sınav şartını kaldırtamasa da gösterdikleri dirençle itibar mücadelesini kazandılar.

Ancak kuruluş amacı eğitim camiasının hak ve itibarını korumak olan ve eğitimciler tarafından da yetkilendirilen etkili ve yetkili olarak tanımlanan sendikalar mücadele noktasında kariyer basamakları sınavında sınıfta kaldılar.

MEB'in Kariyer Sınavını şart koşması, büyük büyük sendikaların hak arama konusunda gerçek tutumunun ortaya çıkmasına sebep oldu.

Etkili ve yetkili sendikalar diye bilinen iki büyük sendika kariyer kaybetti. Öğretmenlerin güvenini kaybeden sendikalardan hızlı kopuşlar oldu, sendikal dengeler bozuldu.

Bu süreçte açlık sınırına yakın olan öğretmen maaşıyla geçinmek zorunda olmayan sendika yöneticileri, öğretmenlerle aynı yaşam koşullarını paylaşmadıkları için öğretmenlerle empati kuramadı.

Ayrıca hak arama noktasında pasif kalmaları bir yana, aktif olarak hak mücadelesine girenlerin önüne taş koymaktan da geri durmadılar, çözümde görev almayanlar, problemin bir parçası olurlar misali bir tablo sergilediler.

Ancak; sendikacılıkta dik duruş sergileyemeyenler, güçlünün yanında saf tutanlar, öğretmenleri oyalayanlar, kaçak güreşenler, öğretmenlerin aidatlarından gelen konforla sefa sürenler, öğretmenlerden aldıkları yetkiyle makam sahibi olanlar; altını dolduramadıkları söylemlerle sınav şartı kaldırılması için mücadele edenlerin emeklerini küçümseme gayretiyle hezeyanlar yaşasalar da, gölgelemeye çalışsalar da başarılı olamayacaklar. Öğretmenler ve öğretmenlere destek veren sendikalar bu süreçte işbirliği içinde haklı bir mücadele vererek sınıfı geçmiştir.

Seyirci sendikalar da istifalarla sarsılmıştır. Hazan mevsimi yaşayan büyük büyük sendikalarda yaprak dökümü hızlanacak hiç kuşkusuz. Öğretmenler de 19 Kasım’da sınav için öğrenci sırasına oturtulmasına seyirci kalan sendikaları değerlendireceklerdir.

Çünkü her devrin bir sonu, her hesabın bir faturası vardır.

Öğretmenlik Kariyer Sınavıyla; takke düştü, öğretmenler keli gördü…

Hal hazırda takke düşmüşken, takkelerini önlerine koymalarını en azından bundan sonrası için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenerek, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının güvence altına alınması için çaba sarf etmelerini ve illa ki bir kariyer sistemi olacaksa, sınav şartsız, mesleki tecrübeye dayalı, kıdeme göre kariyer tazminatının maaşlara yansıtıldığı ve emeklilikte de korunduğu bir kariyer sistemi için harekete geçerek sendikacılığın gereğini yapmalarını bekliyoruz.

Ayrıca etkili ve yetkili sendikalar öğretmenlerin sorunları noktasında seyirci kalmaya devam etseler de, öğretmenler kendi sorunlarını çözmek için mücadeleye devam edecektir, çünkü öğretmenler ihtiyacı olan mücadele ruhunu yakalamıştır. Öğretmenlerin yanında olan sendikalar kazanır…    

Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar

Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendisi sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir.