Çocuk yetiştirme yöntemleri hakkında eğitim verilerek, anne-babalar bilgilendirilmelidir. Anne-Baba eğitimi bir devlet politikası haline gelmelidir.  Kadriye Demirel, Guncelegitim.com'a konuştu...

Her geçen gün kendi doğrularımıza daha çok inanır olduk. Ve derken kendi doğrularımızın kontrolüne girdik. Her şeyi bilen, öğrenmeye ihtiyaç duymayan, doğruları söyleyenlere kulak tıkayan ya da onu sindiren bir toplum olduk. Bunu çocuk yetiştirirken de yaptık. En acısı da bu sanırım. Bu tutumumuz; çocuklarımızın gençlerimizin ellerimizden uçup gitmesine sebep oluyor. Kontrolsüz çocuklar, kontrolsüz gençler ve sonuçta kontrolsüz amaçsız nesiller…

Ve en büyük sorun da, bu kontrolsüz çocukları, kontrolsüz gençleri okullarda kontrol altında tutabilmek. Ne yazık ki bu kontrolsüz nesli eğitmek, olumsuz davranışlarını değiştirmek; her şeyi bilen, müdahaleci ebeveynlerin engeline takıldığı için daha da imkânsızlaşmaktadır. Büyükleri karşısında küçük olmayı unutup; saygı kurallarını hiçe sayan, yine küçükleri karşısında; büyük olmayı unutup, sevgiyi esirgeyen bir nesille karşı karşıyayız.

İşte eğitimde yaşadığımız en büyük sorun da asıl bu. BEN duygusu ile yetiştirilmiş, BİZ olmayı unutmuş, istekleri hep gerçekleştirilmeye çalışılmış, karşılaştığı sorunlarla yüzleştirilmemiş ve çözüm üretmesine gerek kalmamış. Ebeveyni tarafından onun adına her şeyi düşünülmüş, planlanmış… Bir yandan şımarık ama aslında aciz bir durunda zavallı bir nesil….

İşte bu nesli kurtarmalıyız…

Nasıl mı? Anne-Babalara eğitim vererek elbette. Etkili anne baba nasıl olunur? Çocuk nasıl yetiştirilir? Çocuk nasıl sosyalleşir? Çocukla doğru iletişim nasıl kurulur? Sorumluluk nasıl kazandırılır? Ve benzeri daha birçok konuda çocuk yetiştirme yöntemleri hakkında eğitim verilerek, anne-babalar bilgilendirilmelidir. Anne-Baba eğitimi bir devlet politikası haline gelmelidir.

Nasıl ki… İnsanların bir trafik canavarı olmaması için, trafik kurallarını öğrenmesi ve otomobil kullanma becerisini kazanması gerekiyorsa, çocukların da bilinçsizce yetiştirilip harcanmaması için; Anne-babalara da. Bilinçli anne-baba olma eğitimi bir gerekliliktir.

Okul çağı gelene kadar; doğru yetiştirilmiş, yaşına göre temel becerileri kazanmış, toplumsal değerlerle tanışmış bir nesil, anne - baba eğitimini üstlenmiş bir devlet politikası ile mümkündür.

Anne-babalar, çocuk yetiştirme konusunda uzmanlarca bilgilendirilmedikleri sürece, eğitimdeki sorunların da çözülmesi mümkün değildir.

Çünkü görevi eğitim ve öğretim olan eğitimcilerin, yanlış tutum içindeki bu ebeveynler tarafından önü kesilmekte, hatta bu ebeveynlerce sözel ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları görülmektedir. Okulda öğrencisi ya da velisi tarafından şiddet gören öğretmen haberleri ne yazık ki sık sık gündeme gelmektedir.

Ancak burada ihmal edilen, şiddete maruz bırakılarak; küstürülen, susturulan öğretmen değildir. Milletin yok edilen geleceğidir.

Unutulmamalıdır ki… Umut dolu geleceğe güçlü adımlarla yürüyen bir toplum; iyi yetişmiş anne-babaların, doğru yetiştirilmiş çocuklarına, mesleğini severek yapan, mutlu öğretmenlerin dokunuşlarıyla mümkündür.

Kadriye Demirel