Eğitim camiasını temsil eden yetkili sendika Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, katıldığı canlı yayında, ''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar'' ifadelerini kullanmış.

Latif Selvi bu sözleriyle latife yapmış denebilir ancak!

Latif Selvi'nin bu sözleri eğer latife değilse; yaptıkları aidat sendikacılığın duymayanlara, bilmeyenlere açık ilanıdır, öğretmenlerle alay etmektir. Bu söylem, öğretmenlerden bihaber tutumun söylemidir.

Sayın Latif Selvi aslında siz de biliyorsunuz ama ben yine de söyleyeyim, öğretmenlerin motivasyonu çoktan bozuldu bile, ''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar'' sözlerinizle de tasvip ettiğiniz, sınav yüzünden hem de!

Farazi cümle kurmuyorum, öğretmenlerden gelen bildirimler ve somut, sayısal veri üzerine konuşuyorum.

Bakınız sosyal medyada öğretmenlerle yaptığım anket söylüyor bunu.

“Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınav tartışmaları ve eğitim videoları ile geçen bir yaz tatili sonunda, yeni eğitim öğretim yılı için gerekli moral ve motivasyonu kendinizde hissediyor musunuz” sorulu ankete 4 Bin 535 öğretmen katılmış. Ankete katılım sağlayan 4.380 kişi HAYIR, gerekli moral ve motivasyonu kendimde hissetmiyorum, 116 kişi EVET gerekli moral ve motivasyonu kendimde hissediyorum, 39 kişi ise KISMEN cevabını vermiş.

Sayın Latif Selvi, öğretmenin olmayan motivasyonunu kim bozabilir? Latif Bey bu nasıl latifedir, sessiz olun, öğretmenler ders çalışıyor ne demektir?

Öğretmenler yetkili sendikadan ses beklerken, yetkili sendikanın sınava tepki gösterenleri sessizliğe davet etmesi nasıl bir akıl tutulmasıdır?

Yetkili sendika temsil ettiği eğitim camiasının ve diğer sendikaların Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı yayımlandığından beri gösterdiği tepkiden hiç mi haberdar değil?

Yetkili sendika temmuz başından beri eğitim videoları ile başlayan öğretmen tepkilerinden de mi haberdar değil?

Tüm eğitim camiasından vazgeçtik, yetkili sendikanın genel merkezine kendi üyelerinin kariyer basamakları sınavına verdiği tepkiler hiç mi ulaşmadı?

Latif Selvi haberdar olsa sanırım bu cümleleri kurmazdı, latife bile olsa!

Eğer haberdarsa, durum daha da vahim! Bu nasıl sendikacılık?

Yetkili sendika kimleri temsil ediyor?

Latif Selvi’nin bu sözleriyle öğretmenleri temsil etmediği açık!

Ayrıca bu sözlerden dikkat etmemiz gereken çok önemli bir sonuç daha var. Latif Selvi bu sözleriyle kariyer basamakları sınavı konusunda Eğitim Bir Sen'in tavrını da açıkça ifade etmiş oluyor.

Öğretmenlerin talepleri doğrultusunda Kariyer Basamakları Sınavının kaldırılması için yetkili sendika olarak gerekli girişimleri yapmak yerine, tepkileri durdurma, sessizliği sağlama çabası güdüyor. Öğretmenler sınava girmek istiyor algısı oluşturmaya çalışıyor.

Sayın Latif Selvi, bakınız ''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar'' dediğiniz öğretmenlere bakınız!

''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar'' dediğiniz öğretmenler; maaş artışı için zoraki bırakıldıkları sınava girerler ya da girmezler, sınavda 70’i bulup yolunun sonundaki vaat edilen maaş zamlarını alabilirler ya da alamazlar bilmiyorum.

Ancak kesin olan somut sonuçlar var ortada. Öğretmenlerin motivasyonu çoktan bozulmuş. Öğretmenler yorgun, tükenmiş ve incinmiş ve içinde bulundukları durum için de yüksek ölçüde tepkili ve en çok da yetkili sendikayı suçluyorlar.

Mutlu bir tablo gibi öne çıkarılan 614.446 sınav başvurusu; aslında resmi olarak maaşlara, zam başvurusudur. Öğretmenler düşük maaşlarına artış hakkı kazanmak için sınava başvuru yapmışlardır.

614.446 kariyer sınavı başvurusu unvan için değil, kariyer tazminatı için yapılmıştır.

Görev ve yetkisi değişmeyen bir kariyer sistemi olmaz, sınavla da zam olmaz!

Ve öğretmenler sınavla sınandıkları bu dönemde kendilerini temsil eden sendikaları da iyi tahlil ettiler. Özellikle ''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar’ ‘diye çağrı yapan sendika, temsil ettiği eğitim camiası için yoğun bir şekilde çalışmadığı için sınıfta kaldı.

Çünkü Kariyer Basamakları sınavıyla sadece öğretmenler sınanmıyor şu sıralar, sendikalar da bir sınavdan geçiyor.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı paylaşımda 2022 yılı için 429.723 üye ile yetkiyi aldıklarını ilan etmişti.

Bir üye aidatının ortalama 65 TL olduğu günümüzde sendikanın kasasına ayda ortalama 27.931.995 TL aidat girişi söz konusu.

27.931.995 TL aidatın karşılığı, ''Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın. Çünkü şu an öğretmenler yoğun bir şekilde sınava hazırlanıyorlar'' sözleri değil, sendikacılık yapmak olmalı, hak aramak olmalı.

Öğretmenler maaşlarına yansıtılacak 1000 TL ile 2000 TL’lik artış için sınava tabi tutulurken yetkili sendika kasasına giren aidatların hakkını veriyor mu, yoksa aidat sendikacılığı mı yapıyor?

Yetkili sendika sınava tepki gösterenlere dediğini kendisini yapmalı, gerçek sendikacılık motivasyonunu bozmadan, yoğun bir şekilde çalışarak öğretmenlerin hakkını aramalı, 27.931.995 TL aidatın hakkını vermeli.

Çünkü öğretmenler şu sıralar latifelerle ikna olacak durumda değiller.

Kadriye DEMİREL
Eğitimci Yazar

Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendisi sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir.