Kimlik, bürokratik beklentilerle özel gereksinmeler arasındaki uyum sonucu iş görenin örgütle özdeşmesidir. Gerçekten okullarımızda durum nedir? Elbette örgüt olarak okulların öğretmenlerden bürokratik beklentileri bulunmaktadır.

Örgüt olarak okullar, öğretmenlerden etkili öğretme-öğrenme yaşantıları sergilemesini beklemektedir. Kuşkusuz, bir etkili öğretme-öğrenme yaşantısının belli başlı öğeleri bulunuyor.

Etkili öğretme-öğrenme yaşantıları bakımından öğretmenden beklenen sınıflarda öğrenciye karşı tutum ve davranışları da demokratik olması yönünde olmasıdır. Her öğrenciye söz hakkı vermek, çok yönü iletişim kanallarını açık tutmak öğretmenlerden beklentiler arasındadır.

Diğer taraftan, öğretmenler velilerle uyumlu bir biçimde diyaloğa girmelidir. Öğretmen alan bilgisi konusunda sürekli kendini yenileyecek durumda olmalıdır. Tabii ki iş gören olarak öğretmenlerden beklenen bu bürokratik beklentilerin yanında öğretmenlerin okul müdürlerinden beklentileri bulunuyor.

Bunların başında okul yönetiminin öğretmenler arasında ayrımcılık yapmamasıdır. Ancak bu gerekçeye uyuluyor mu? Şüphe göstermekte midir? Hastalık ve özel günlerde tolerans gösterilmesi öğretmenlerin temel ve özel gereksenmeleridir.

Diğer taraftan, özellikle bayan öğretmenler okul yönetiminden cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmasını istemektedir. Yine öğretmenler okul yönetiminden grup olarak ihtiyaçlarını karşılanmasını beklemektedir.

Sonuç olarak söylemek gerekirse, genel anlamda bürokratik beklentilerle ve özel gereksinmeler karşılandığı için öğretmenler kimlik duygusu geliştirememektedir. Bunun öğretmen açısından bireysel sonuçları ve örgüt olarak olumsuz sonuçları bulunuyor.

HASAN GÜNEŞ
EYD Bilim Uzmanı