http://static.wixstatic.com/media/00f592_b5ce020c63f646ef9238a5e917411e59.jpg_256

Sosyal beceriler , öğrencilerin diğer görevlilerle iyi iletişim geliştirmek, espri anlayışına sahip olmak, takımla iyi ilişkiler kurmaya çalışmak, çocuklarla birlikte yetişkinlerle de iyi iletişim kurmak, güç durumları zararsız hale getirmeyi öğrenmeyi kapsamaktadır.

Öğrenciler arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurarak çatışma yaşamamalıdır. Grupla iyi ilişkiler geliştirerek kimlik duygusu geliştirebilir.

Yine, öğrencinin karşılaştığı güç durumların üstesinden gelmek ve çözüm bulmaya gereksinmesi vardır. Bunun için de bir ölçüde sosyal beceridir. Kuşkusuz; çocuğun sosyal becerisinin gelişmesinde aile etkisi önem taşıyor. Çünkü çocuğun ilk sosyalleştiği yer ailesidir.

Çocuğa kendini ifade etme şansı verilmelidir. Yine, ebeveynler kitap, dergi vb. basılı yayınlar alıp okuması için çocukları özendirmelidir. Böylece; çocuklar bir ölçüde iletişim yeterliği kazanabilirler.

Diğer taraftan gramer ve diksiyon kusurunun olmadığı radyo ve televizyon programlardan yaralanılabilir.

Yine, ebeveynler çocuklara zor durumların üstesinden gelmeleri için risk alma, hata yapma fırsat verilmelidir.

Diğer taraftan, okullar öğrencilerin sosyal becerilerinin geliştirilmesinde önemli roller oynamaktadırlar. Özellikle, öğretmenin sınıf yönetimi konusunda etkili davranışları önem taşımaktadır. Bunun için öğretmen şunlara dikkat etmelidir:

1- Öğrenciye kendini ifade etme için fırsat verilmelidir.
2- Öğretmen-öğrenci; öğrenci-öğrenci arasında çok boyutlu, iletişim kurulmalıdır.
3- Grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerine yer verilmelidir.
4- Öğrenciye demokratik davranmalıdır.
5- Grup süreçlerine ağırlık verilmelidir.