Basit anomi bir grup ya da toplumdaki değer çatışmalarından doğan huzursuzluktur. Gerçekten okullarda değer çatışmaları görülmekte midir? Hangi gruplar arasında değer çatışmaları görülmektedir? Okullarda görülen değer çatışmasını engellemek için neler yapılabilir?

Maalesef ülkemizde siyasetle ilgili duygularımızı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi düşük dozda yaşamıyoruz. Böyle olunca da sorunlar yaşıyoruz.

Ülkemizde çok farklı değerler etrafında bir araya gelen gruplar bulunuyor. Bu gruplar da sendikalar etrafında örgütlenmektedir. Kuşkusuz, bu farklı değerler etrafında örgütlenen öğretmenler zaman zaman çatışma içerisine girmektedirler.

Kuşkusuz, bu durum okulun amaçlarının gerçekleştirilme düzeyini azaltmaktadır. Çünkü okulun amaçlarının gerçekleştirilmesi bir ölçüde öğretmenlerin birlik, işbirliği ve dayanışmalarını beraberinde getirir.

Ancak, değerlerin abartılı olarak yaşanması örgüt olarak okulların amaçlarını gerçekleştirilme düzeyini azaltmaktadır.  Çözümü Milli Eğitim Bakanlığında Aramak gibi okul müdürlüğünde de aramak gerekir.

Okul müdürleri şunları yapabilir:
1- İnformal grupların güçlerinden yararlanabilir.
2- İnformal etkinliklere yer verilebilir.
3- Öğretmenlerle grup halinde görüşülebilir.
4- Sendika temsilcileriyle görüşülebilir.
5- Okulun genel amaçları konusunda her şeyden yararlanılabilir.
6- Öğretmenlere açık kapı politikası uygulanarak okulun amaçlarının önemi detaylıca anlatılabilir.

Sonuç olarak okullarda değer çatışması yoğun olarak yaşanmaktadır. Okulun etkililiği bu çatışmaları bir ölçüde azaltmasına bağlıdır. Burada da okul müdürlerine önemli görevler düşüyor.