Her şeyden bilinç genişlemesinin birey için niçin önemli olduğuna değinmek gerekir. Öğrencilerin bilinç alanının genişlemesini engelleyen etkenler neler olabilir? Öğrencilerin bilinç alanının  genişlemesini nasıl sağlayabiliriz.

Bilinç alanının gelişmesi, kişinin uygun seçimler yapabilme, yeniliklere uyum sağlayabilme, yenilik yaratabilme, eleştirel düşünce olay, olguları doğru algılayabilme, düşünme ve bireyleşmesine katkıda bulunuyor.

 Kuşkusuz, öğrencilerin bilinç alanının genişlemesini engelleyen etkenler var.  Başta öğrencinin,  olumsuz sosyo-ekonomik ve kültürel koşulları bilinç alanının genişlemesine engeldir.

Diğer taraftan, televizyon öğrencileri düşünmeye güdülemediği için bilinç alanının genişlemesine engel oluyor. Reyting uğruna yayınlanan proğramlar öğrencileri bilinç alanının genişlemesine engel oluyor. Dolayısıyla, öğrenciler yaratıcı olmaktan, sorunlar karşısında çözüm üreten bir konumdan çok uzak kalıyor

Aile içi eğitimin yeterli olmadığı toplumumuzda, öğrencilerin bilinç alanı gelişemiyor.

Yaklaşım olarak, okullarda öğrencilere yönelik demokratik tutum ve davranışları tam olarak sergileyemedik. Yine okullarda ezbere eğitim veriliyor. Bu yöntemlerle değil öğrencilerde bilinç genişlemesini sağlamak , tam aksi yönde bir durumla karşılaşmak da mümkün.

Öğrencilerin başarılarının testlere tabi olması, bilinç genişlemesine engel olduğu için onların sağlıklı düşünebilmesi, analiz ve sentez gidebilmesine engel oluyor.

Yine, okullarda anlatım tekniğine bolca yer verilmesi, öğrencileri edilgen kıldığı için bilinç alanının genişlemesine engel oluyor.

Bütün bu olumsuzlukların bileşkesi şu anlama geliyor: öğrencinin gelecek yaşantısında uygun kararlar verememesi, özgüven eksikliği, eleştirel düşünememe, problem çözeme yetersizlik. 

E.Öğrt. Grv Hasan Güneş hgunes@gmail.com