Eğitim örgütlerinin genel anlamda bireyleri toplumsallaştırma; siyasal kültürü benimsetmek ve siyasi liderleri yetiştirmek, bireyselleştirmedir. Ayrıca ülkemizin öngördüğü insan gücünü yetiştirmek ve bilinçli  üreticiler ve tüketiciler yetiştirmektir.      Ancak bu işlevlerin yerine getirilmesi bakımından sadece kültür aktarmaya önem verilmiş. Ancak, yenilik yaratacak bireyler yetiştiremedik. Bu teknolojiyi ithal eder duruma gelmemiz bu anlyışın kanıtı değil midir?

Diğer taraftan, eğitimin temel işlevlerinden biri, insanları bireyselleştirmektir. Ancak tutum ve davranışlarını başka/ başkalarına ipotek altına alan kişiler var.

Yine, demokratik değerleri benimseyecek bireyler yetiştirmek eğitimin açık amaçlarından biridir. Ancak, demokrasinin vazgeçilmez öğelerinde hoşgörü anlayışına tam olarak sahip kişiler yetiştiremedik.

Diğer taraftan, eğitim örgütlerinin temel amaçlarından biri bilinçli üretici ve tüketiciler yetiştirmektir. Oysa eğitimin amaç boyutuna ilişkin bura da sorunlarımız bulunuyor. Çünkü bilinçli üreticiler ve tüketiciler yetiştiremediğimiz apaçık ortadır.  Hasan Güneş