Öğrenci farkındalığının arttırılması, kendisine, öğretme-öğrenme sürecine ve topluma ne gibi katkılar sunuyor. Farkındalık, öğrencinin gizil güçlerini, yeteneklerini, değerlerini, inançlarını, önceliklerini ihtiyaçlarını tanımak anlamına geliyor. 

Yine, farkındalık öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini tanımak da gelmektedir. Yine farkındalık öğrencinin duygularını kendisine fark ettirmek anlamına geliyor.

Bu yöndeki farkındalığın öğrencide artması demek yeteneklerini keşfetmesi, bu yönde çaba göstermesi anlamına geliyor. Bir insanın var oluşu olan insanın kendisi olması bir ölçüde gizilgüçlerinin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu durumunda sağlanması önemli ölçüde öğrencinin gizil güçlerini gerçekleştirmesine bağlıdır. 

Yine, öğrencinin çıkarını, önceliklerini fark etmesi kimlik arayışı ile yakından ilgilidir. Kuşkusuz, bireysel anlamda, çok büyük ölçüde farkındalığın sağlanmasında öğrencilerin rehberlik hizmetlerinden yararlanmasıdır.

Öğrenci farkındalığının artması öğretme-öğrenme sürecine önemli katkılar sunuyor. Çünkü yeteneklerini, eksik ve güçlü yönlerini bilen öğrencinin bu sürece katkı sunması imkânsızdır. Artı ve eksilerini bilen bir öğrenci, öğretme-öğrenme sürecinde başarılı olabilmek ya katkılarını değerlendirecek ya da eksik yönleri varsa tamamlama yoluna gidecektir. Kuşkusuz, böyle bir süreçte öğrenci yeteneklerini fark edip bu yönde seçimde bulunduğu için toplum için de önem taşımaktadır.