Yıldırım'ın açıklamasının tamamı şöyle;

 

Yaklaşık 2.5 milyon gencimiz, Covid-19 tehdidi altında, bugün ve yarın  hayalindeki üniversiteye girmek için yarışacak.

 

Tüm itirazlara ve konunun yargı sürecine taşınmasına rağmen, siyasi iktidar insan hayatını hiçe sayarak Korona tehlikesi altında sınavların belirtilen tarihte düzenlenmesinde inat etti.

 

Bu inatlarının sonuçlarını, 14 Haziran’da yapılan Milli Savunma Üniversitesi sınavı ve 20 Haziran‘da yapılan LGS'de endişeyle izledik. Öğrenci ve velilerin sınav öncesi okul önlerinde sosyal mesafe kurallarına uymadan toplanmalarına izin verilmesi, sınav öncesi öğrencilerin sıraya sokularak bekletilmesi, Koronavirüs tanısı konan öğrencilerin diğer öğrencilerle aynı sınıfta sınava sokulması, YKS’ye girecek öğrencilerimizin motivasyonunu düşürmüş, endişe ve korkularını arttırmıştır.

 

Milli Savunma Sınavı ve LGS’de yaşanan sorunların YKS’de yaşanmaması için daha sıkı tedbirler mutlaka alınmalı, sınav öncesi öğrenci ve velilerin okul önlerinde yığılmalarına izin verilmemeli, sınıflarda sosyal mesafe sağlanmalı, gerekli tüm önlemler ivedilikle alınmalı diye uyarılarda bulunduk. Ne var ki bugün gerçekleştirilen TYT’de önlemlerin yetersiz kaldığını yaşayarak gözlemledik: Birçok sınav merkezinde öğrenciler binaya alınırken öğrencilerin ateşleri ölçülmediği, sınav salonlarında aday sayısının 20 kişiden başlayıp 30 ve daha fazla kişiden oluşturulduğu, 165 dakika boyunca adayların ve görevlilerin olumsuz koşullarda bir arada bulundukları, adayların sınav kaygısı ve virüs bulaşma endişesiyle baş etmek zorunda bırakıldıklarını yaşadık.

 

Yukarıda sıralanan olumsuz durumlardan daha vahimi ise İzmir Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi’nde gerçekleşmiştir.

YKS 1. Oturumunda Covid-19 testi pozitif çıkan adaylarımızın bu okulda sınava alındığı, bu öğrenciler için sınav salonu olarak pansiyon kısmı ayrıldığı ancak bu kurumda görevlendirilen ne sorumlulara ne de salon görevlilerine bu sabaha kadar bilgi verilmediği, bu koşullarda görevi kabul edip etmeyeceklerinin kendilerine sorulmadığı; yetersiz sayıda koruyucu maske ve siperlik gönderildiği, sınav görevlilerinin korunması amacıyla tulum gönderilmediği bilgisine ulaştık. Maske sayısı yeterli değil, siperlik sadece 10 adet gönderilmiş, başka da önlem yok.” itirazları sınavda görev alan arkadaşlarımız tarafından bina sınav sorumlularına iletildiğinde de Bina sınav Sorumlularının yetkililerle iletişime geçtikleri “Maske ve siperlik yetersiz ise görevliler dönüşümlü olarak kullansınlar ve bu görevi tamamlayalım.” şeklinde cevap aldıkları bize gelen bilgiler arasındadır. Bu diyalogların ardından bazı sınav görevlisi arkadaşlarımızın “Bu yetersiz ve sağlıksız koşullar altında görev yapamam.” İfadelerini tutanak altına alarak sınav görevlerini yerine getirmedikleri de sendikamıza ulaşan bilgiler arasındadır.

 

Korona virüs ile mücadele kapsamında öğrencilerimizi yüz yüze eğitimden uzaklaştırıp uzaktan eğitimle süreci yürütürken, 20 yaş altı vatandaşlarımızı sağlık açısından risk oluşturmasınlar diye evlerde tutarken tek amacımız onları korumak ve pandemi ile mücadele idi. Haziran ayı normalleşmeyle birlikte Sağlık Bakanlığının açıkladığı tablolarda durumun düşüş eğrisine doğru gitmediğini, virüsün bulaş riskinin hala kuvvetli olduğunu gözlemlerken yukarıda sıraladığımız örneklerden hareketle yetkililerin gerekli önlemleri alamadıklarını hem gençlerin ve ailelerinin hem de bu sınavlarda görev alan eğitim çalışanlarının virüs riskiyle baş başa bırakıldığını gözlemlemekteyiz.
       

Sonuç olarak devlet yönetimine ilişkin önemli toplantı ve organizasyonlar dahi Korona gerekçesiyle ertelenir ya da esnetilirken milyonlarca öğrenci ateşe atılmıştır.  Üstelik okullardan aldığımız duyumlara göre; çok sayıda okulda sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde öğrenciler sıralara oturtulamamıştır. Halihazırda büyükşehirlerdeki birçok okulda bile sınıfların fiziki kapasitelerinin yetersiz olduğu bilinmektedir.

 

Tüm bunlardan hareketle sınavın her aşamasından sorumlu olan ÖSYM’yi uyarıyor; ülkemizin geleceği olan milyonlarca evladımızın canından endişe etmesine yol açan, velilerinin ve onlara emek veren biz eğitimcilerin elini korkuyla yüreğine götürmesine yol açan bu kararları gözden geçirmesini, 28.06.2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan YKS 2. Oturumunda da gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.

 

Adem YILDIRIM
Eğitim-iş İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu adına
Şube Başkanı