Başarı Belgesi MEB kapsamında 81 ilde ödül kazanan eğitim emekçisinin listesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan listede, 2023 yılında üstün başarı belgesi bulunan ve ödüllendirilen öğretmenlerin isimleri yer alıyor.

Toplamda üç adet başarı belgesi bulunan öğretmenlere bir adet üstün başarı belgesi verilir. Üstün başarı belgesi bulunan öğretmenler ise Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bildirilir.

Nisan ayı için de bu döngü gerçekleşmiş ve elde edilen isimler Tebliğ Dergisi Nisan sayısı içerisinde yayınlanarak ödül almaya hak kazanmışlardır.18.04.2024 tarihli tebliğler dergisindeki isim listesine baktığımız zaman ödüllerin yandaşlık, siyasi tercih üzerinden verildiği açıkça söylenebilir.

Bugün elbette ki o listede ödül almaya hak eden eğitim emekçileri de vardır sözümüz onlara değildir. Fakat listeye baktığımız zaman ülkede bir tek yandaş sendika başarılıymış da diğerleri başarısız bu yüzden başarı belgesi alamıyor sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yandaşçılık zihniyeti eğitimi çürüten zihniyetin ta kendisidir. Eğitimin en büyük sorunlarından biri olan liyakat ilkesi maalesef yıllardır göz ardı edilmektedir.

Yıllardır diyoruz çünkü benzer tablo yıllardır devam etmektedir.

2019’da ödül dağıtılan 7 bin 576 kişinin 5 bin 169’u yandaş sendika üyesiydi. 2023 yılına geldiğimizde de bu oran yüzde 85 oranındadır.

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz yaptığınız bir konuşmada ‘’18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı ama eğitim ve öğretimde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum." ifadeleriyle bir durum tespiti yapmıştınız bunun sebebini arıyorsanız MEB’deki liyakatsiz atama ve ödül sistemini görmeniz yeterlidir.

İktidar ve bakanlığın kendisi zaman zaman yaptıkları açıklamalarda, bütçede en büyük payı eğitime ayırdıklarını, iktidarları süresince gerek okul sayısı ve gerekse diğer eğitim yatırımları açısından çok önemli başarılara imza attıklarını rakamlarla ifade ederler.

 

Peki, tüm bunlara rağmen eğitimde “istenilen ” başarı neden sağlanamamaktadır?

Eğitimde en nitelikli  “reformu” hazırlasanız da, en yetkin proje ve planlamaları kurgulamış olsanız da nihayetinde esas olan bunların uygulayıcıları, yani eğitim çalışanlarıdır. Eğitim camiası, bir milyonun üzerinde çalışanı olan çok büyük bir camiadır. Dolayısıyla öncelikli olan bu devasa kurumun iyi yönetilmesidir. Bunun için de ön koşul; liyakat esasına göre yönetici tayin etmektir.

 

Yani eğitimde ilk düğme, adalet zemininde ve liyakat esasına göre yönetici ataması yapmaktır.

Kendilerine sürekli başarı belgesi veren şube müdürleri ve müdürler okullardaki eğitim çalışanlarını yandaş sendika üyeliği ve siyasi tercihe göre değerlendirme yapıp buna bağlı olarak ödül dağıtmaktadırlar.

Deniz Ezer
TÖBSEN Genel Başkanı