MEB'in 2023-2024 eğitim öğretim yılında 6. ve 9. sınıflarda ülke genelinde başlattığı çoktan seçmeli ve açık uçlu ortak sınavlar fayda yerine zaman ve emek kaybından başka bir şeye yaramadı. Öğretmenlerden bizlere senaryo sorularının sınıfta ders anlatan öğretmenin etkisini azalttığı, soruların düzeyinin dersin akışı ile uyuşmadığı, soru sayısının yeterli olmadığı gibi konularda şikayetler gelmekte.

 

Öğretmeni bir sebeple derse giremeyen sınıfların senaryolu sorularda müfredatın sınav zamanına yetişmemesi durumu da başka bir problem. Ayrıca sınavların derse giren öğretmenler tarafından değil, başka okul öğretmenleri tarafından okunmasına kapı açılması başka sorunları beraberinde getirmiştir. 6.sınıflarda çoktan seçmeli ve açık uçlu sorularla yapılan sınavlarının okunması için bir çok öğretmenden ekipler oluşturup zorunlu görevlendirmeler yapılmıştır.

 

Öğretmenleri kendi derslerinden alarak bu öğretmenlerin okullarında derslerinin yaklaşık bir hafta boş geçmesi bu yanlış sınav uygulamasının sonucudur. Kendi sınıfının yazılısını öğretmenin okumaması öğretmene güvenmeme problemini de ortaya çıkarmıştır. MEB, yaptığı uygulamanın öğretmenler odasında nasıl yankı bulduğunu öğrenmek istiyorsa, öğretmenlerin sesine kulak vermelidir. Ortak sınavları kaldırmalıdır. Eğitimde alınan kararlar gelecek için yatırım olmalı. Anlık alınan karar sadece zaman kaybı olur.   

 

Nihat ÖRS
Genel Başkan Yardımcısı