Milli Eğitim Bakanlığı pandemi nedeniyle erken kapanan okulların 31 Ağustos'ta açılacağı duyurdu ve eğitimdeki çalışma takvimini açıkladı. Takvime göre pandemi sürecinde başlatılan EBA üzerinden uzaktan eğitim 19 Haziran Cuma gün sona erecek.

 

Telafi dersleri ise alınacak yeni normalleşme tedbirleriyle 31 Ağustos'ta başlacak. 3 hafta sürecek olan telafi eğitimi, okullar 3 haftanın sonunda normal müfretada dönülerek yüzyüze eğitim olarak devam edecek. Ancak, Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, sınıf mevcutiyetindeki yoğunluğa dikkat çekti ve "2 binden fazla derslik ihtiyacı olan Bursa'da okullar o sınıf o mevcudiyetiyle açılamaz" dedi.

 

Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, koronovirüs gölgesinde planlanan 2020-2021 eğitim öğretim takvimini değerlendirdi. Başkan Rona, Bursa'da sınıf yetersizliği nedeniyle yüz yüze eğitimin yapılamayacağını söyledi.

 

2 BİN DERSLİK İHTİYACI VAR

Rona, "Bursa'da bakanlıktan aldığımız en son veri 2017 yılına ait. O yılın verilerine göre, Bursa derslik ihtiyacı olan öncelikli iller arasında 6 sıradaydı. Bin 500'den fazla derslik ihtiyacı vardı. Bunun üzerine 2017'de 13 okulu yıktılar. Geçitğimiz aylarda yeni bir yıkım kararı çıktı ve 26 okul daha yıkıldı. Bursa aynı zamanda yoğun göç alan ve nüfusu sürekli artan bir kent. Derslik ihtiyacı katlanarak artıyor. Bu koşullarda Bursa, eylülde de kontrollu bir şekilde okulları eğitime açılamaz. Türkiye geneli durumu bilmiyorum ama bu koşullarda sınıfları seyreltip, sınıf mevcudunu yarıya indererek de okulları açamaz. İmkansız. Bir an önce bu duruma çözüm getirmeli. Derslik ve bina yapmaktan başka bir seçenek yok. 2 bin derslik ihtiyacı olduğunu düşünürsen önemli oranda yatırım yapmalıyız." dedi.

 

FATİH PROJESİ

Koronovirüs salgını ile ilgili sonbahar aylarında beklenen 2. dalga endişelerine de dikkat çeken Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, yüzyüze eğitimin yapılamaması durumda gerekli tedbirlerin alınmasını gerektiğine de dikkat çekti. EBA'nın sistem ağının genişletilmesi ve güçlendirilmesinin şart olduğunu söyleyen Rona, öğrencilerin teknolojik donanım alınında da desteklemesini istedi. Fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi olarak nitelendirilen Fatih Projesini işaret eden Rona, şunları söyledi:

 

"Bakanlık 2012 yılında başlattığı Fatih Projesi başlattı. Proje kapsamında milyarlarca lira kaynak aktarıldı. Bir takım elektronik cihaz üreticilerine büyük büyük ihaleler verildi. Bakanlığın her çocuğun mutlaka tablet vereceğiz iddiası vardı. Her çocuğa bir tablet verilmemiş gördüğümüz kadarıyla.

 

İNTERNET BAĞLANTI HAKKI VERİLMELİ

Bakanlık önümüzdeki süreçte böyle bir durumun yaşanmasını varsayarak söz verdiği ama dağıtmadığı tabletleri bir an önce dağıtmalı ve çocuklara ulaştırılmalı. Madem böyle bir süreç yaşanabilir, olasılığı var ve sen çocuğu eğitim alabileceği bir okula getiremiyorsan, okulu onun evine götürmek zorundasın. Okulun evine götürmenin tek yoluda da bilişim aracıdır. O halde bu eskliği hemen gidermeli ve internet bağlantı hakkı verilmeli. Bir an önce aygıt, cihaz eksiği olan çocuklar belirlenmeli ve bir an önce bi ihtiyaçlar karşılanmalı."

Kaynak: enbursa.com