Hükümet ile sendikalar arasında imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşme metnine göre, işkolunda sendikaların örgütlü oldukları oran %1'in altında ise bu sendikaların üyelerine üç ayda bir ödenecek 400 TL Toplu Sözleşme primi ödenmeyecek.

Eğitim hizmet kolunda 47 sendika var. 12 bin üye şartını Türk Eğitim Sen, Eğitim sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim İş sağlıyor. 7 bin 900 üyeye sahip olan Teç Sen başta olmak üzere diğer eğitim sendikalarına üye olanlar 400 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sürece ilişkin sonucu şöyle açıkladı:

2022 ilk 6 ayında % 5 ve enflasyon farkı, ikinci 6 ayında % 7 en yüzde 12'lik artış söz konusu oldu. 2023'ün ilk 6 ayında % 8, ikinci 6 ayında ise % 6 olmak üzere yüzde 14'lük artış kararı alındı.

Sendika faaliyetleri yapmayan sendika adı altında kuruluşlar var. Bu sözleşmede örgütlenme düzeyi yüzde 1 olan sendikaların istifade edebileceğini de bir araya getirmiş bulunuyoruz. Seyanen zam talebi vardı. Karşılama konusunda yaptığımız pazarlıkları dikkate aldığımız zaman sosyal uzlaşmadan çok ekonomik soruna dönüşmemesi için başka öneride bulunduk. 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan 2 milyon sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira yaptık.

 

EĞİTİM İŞ: ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI BİR UYGULAMA

Eğitim İş Genel Başkanı bu konuda bir açıklama yaparak; Toplu sözleşme görüşmeleri sonunda Memur-Sen ve Kamu-Sen'in ortaklaştığı ve imzaladığı anlaşmadaki;

3 ay da bir sendikalı üyelere 400 TL toplu sözleşme primi verilir. Maddesinde, %1 ÜYE ORANI OLMAYAN SENDİKALAR BUNDAN FAYDALANAMAZ

Ayrıntısı Anayasamızda ve çalışma yaşamında yer bulan ‘örgütlenme özgürlüğüne’ aykırı bir maddedir. Buna karşı hukuk mücadelesi hızla başlayacaktır .

Diğer sendikaların ‘bu ödemeyi siz alamazsınız ‘yalan propagandasına karşı; Eğitim iş‘in Üye oranının % 4,1 olduğunu bu nedenle 3 ay da bir ödenecek olan 400 TL ‘nin üyelerimiz tarafından alınacağı bilgisi verilmelidir.