Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan rakama göre 2022 yılı asgari ücreti, 4.250₺ olarak belirlendi. Buna göre, 2.825₺ olan mevcut asgari ücret %50,4 oranında ve 1.425₺ artırılmış oldu.

Daha önce Ocak ayında kamu görevlilerine yönelik ek zam protokolünde anlaşıldığını açıklayan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan ise kararın ardından yaptığı yazılı bir açıklama ile kamu görevlileri için ek zam protokolünün hayata geçirilmesini istedi.

Genel Başkan Yazgan yaptığı açıklamada,

“Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım, Sayın Hazine ve Maliye Bakanım,

Ülkemizde asgari ücretle geçim sağlayan yaklaşık 7.000.000 kişiyi doğrudan ancak aile fertleri ile birlikte dolaylı olarak ülkemizin çok büyük kısmını etkileyen asgari ücretin % 50 oranında artış yapılması toplum adına emek adına bizleri sevindirmiş bunu takdir ediyor ve mutluluk duyuyoruz. Göstermiş olduğunuz hassasiyete emek örgütünün temsilcileri olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Diğer taraftan en düşük memur maaşının asgari ücretin altına düşmüş olması memurlarımız üzerinde olumsuz etki, moral ve motivasyon bozukluğu yaratmakta,  ancak asgari ücretteki bu artışın onlar içinde bir umuda dönüşmüş ve bu yönde de büyük bir beklenti doğmuştur. Ek zam protokolü yapılarak bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. İşverenimiz olan devletimizin bunu dikkate alacağı hususunda inancımızı ve umudumuzu koruyoruz.

Kamu çalışanlarının ve bilhassa sözleşmeli personelin çok büyük vergi mağduriyeti bulunmaktadır. Sözleşmeli personelin brüt sözleşme ücretinin tamamının vergi matrahına dâhil edilmesi sonucu yıl içerisinde vergi dilimleri % 15 ten % 27 ye kadar çıkmaktadır. Verilen zam bu vergi kayıplarını karşılamıyor ve bu kapsamdaki personel ocak ayı maaşına kıyasla yılın son 5 ayında % 20 ve % 27 vergi dilimlerine girerek büyük oranda gelir kaybı yaşamaktadır. Kamu çalışanları üzerindeki bu vergi yükü alınmalıdır. Yıl içerisinde vergiden kaynaklı  maaşı düşmemelidir. Kaldı ki yılın son aylarında hem enflasyondan kaynaklı ve hem de zamanında ödenmeyen enflasyon kaybına birde vergi yükünü eklersek ciddi anlamda kamu çalışanlarının ücret kaybı söz konusudur. Sabit ücretle bu zor ekonomik koşullarda geçim sıkıntısı çeken kamu çalışanları ocak ayında temel ihtiyaç maddelerine harcadığı ücretle yılın sonunda aynı ücretle karşılayamazken birde buna fazladan vergi yükü eklenerek mağduriyet üstüne mağduriyet yaşatılmaktadır.

Kaynak: buromemursen.org.tr