Öğrenci velileri açısından okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında 2 tane önemli değişiklik var.

Birincisi, ana okuluna veya anasınıfına giden öğrenciler için (aidat olarak bilinen) katkı payı yeniden getirildi. Geçen yıla kadar uygulamada olan bu sistemde kahvaltılı veya kahvaltısız olma durumuna göre belirlenmiş olan ücret alınıyordu. Geçen yıl bu uygulamadan vazgeçilmiş ve katkı payı alınması kaldırılmıştı. Öğrenci velileri bu yıl Eylül ayında herhangi bir ücret ödememiş olsalar da 10 gün içerisinde toplanacak komisyonlar tarafından verilmesi gereken ücret belirlenecek ve veliler bu yıl eğitime katkı payı olarak ücret ödemeye başlayacaklar.

Verileri ilgilendiren diğer değişiklik ise sınıf ve öğretmen seçimi. Malum olduğu üzere birçok veli özellikle birinci sınıftan itibaren iyi bir sınıf öğretmeni bulup çocuğunu onun sınıfına vermeye çok çaba sarf etmektedir. Yeni uygulama ile buna son verilmiştir.

Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren çocukların hangi şubede olacağı ve o şubeyi hangi öğretmenin okutacağı e-okul sistemince kura yöntemiyle belirlenecektir. Benzer durum ortaokul için de geçerlidir. Ortaokulda da bazı veliler çocuklarını belli şubelere vermek için çaba sarf ediyordu veya çocuğunun dersine bazı öğretmenlerin girmesi için talepte bulunabiliyordu. Artık bunlara yer olmayacak hem şubeler hem de o şubede ders okutacak öğretmenler sistem tarafından belirlenecek.

Bazı veliler, Ne de olsa çocuğumun şubesini değiştirim diye düşünebilir. Ancak şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak. Bu değişikliğin keyfi değil ancak bulunduğu şubede sorun yaşayan ve başka bir şubede eğitime devam etmesi zorunlu olan çocukları kapsayacağı anlaşılıyor.

Doğan CEYLAN
Eğitim Müfettişi