MEB BAŞARI EŞİĞİNE KARAR VERMELİ

Yaklaşık bir buçuk yıl önce açıklanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik taslağı üzerine yaptığımız açıklama gündeme oturmuştu. Cihan Haber Ajansı tarafından haber yapılan değerlendirmemizde önemli bir eksikliğe de şöyle vurgu yapmıştık. "taslakta, birçok maddede devamsızlık veya başarısızlık nedeniyle öğrencilerin okulla ilişiğinin kesileceği ifade ediliyor. Oysa zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Bu öğrencilerin, zorunlu eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Eskiden olduğu gibi tasdikname vererek okuldan ilişiğini kesmek yanlış. Hiç olmazsa bu durumdaki öğrencilerin nakillerinin açık öğretim lisesine yapılacağına ilişkin bir maddenin yönetmeliğe konulması gerekli."  Uyarımız dikkate alınarak yönetmelikte gerekli düzenleme yapılmış. Yine birbuçuk ay önce “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği acilen yayımlanmalı” başlığıyla yaptığımız açıklamada Bakanlığımıza öğretim yılı başlamadan önce yönetmeliği yayımlaması çağrısında bulunmuştuk. Sesimizi duydukları için müteşekkiriz.

Yönetmelik  irdelendiğinde; Taslakta var olan, sınıf mevcutlarının artırılması, ders saati süresi, 6 başarısız dersle sorumlu geçebilme gibi değişiklikler yönetmelikte aynen yer almış. Başarılı öğrencilerin liseyi 3 yılda bitirmesine ilişkin husus tamamen çıkarılmış. Özürsüz devamsızlık süresi taslakta 20 günden 45 güne çıkarılmaktayken şu anda 10 güne düşürülmüş. Üzerinde en çok durulan, ve kaldırıldığı için eleştirilere neden olan, evlenen öğrencilerin okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin madde yeniden konulmuş, önemli birçok değişiklik var. Özetle iyi bir yönetmelik.

Yönetmeliğin en çok beğendiğim yanı Bakanlığın diğer yönetmelikleriyle benzerlik taşıması ve aynı dilin kullanılması.  Örneğin, ölçme değerlendirme, performans, kurullar, görevler İlköğretim Kurumları Yönetmeliğiyle neredeyse aynı. Ancak anlam veremediğim bir husus puanla değerlendirmedeki farklılık. Ortaokulda sınavdan 46 alan bir öğrenci “GEÇER” not almışken, lisede 46 alan “GEÇMEZ” not almış oluyor. Zaten önceki haliyle de farklılık vardı ve bunu eleştiriyorduk. Bakanlık eğitim sistemimizde başarı eşiğinin ne olacağı konusunda net bir karar vermeli. Şayet 100 üzerinden 50 alan bir öğrenci başarılı sayılacaksa bu tüm ilkokul, ortaokul ve liseler için geçerli olmalı. Ortaokul ve lisede puanların farklı derecelendirilmesine son vermeli.

Doğan CEYLAN
Yönetim bilimi Uzmanı

Liselerde puan değerleri ve dereceleri aşağıdaki şekildedir.

Puan

Derece

85,00-100

Pekiyi

70,00-84,99

İyi

60,00-69,99

Orta

50,00-59,99

Geçer

0-49,99

Geçmez

 

 Ortaokullarda puan değeri ve dereceleri aşağıdaki şekildedir.

PUAN

DERECE

85-100

Pekiyi

70-84

İyi

55-69

Orta

45-54

Geçer

0-44

Başarısız