Öğretmenlerin uzman ve başöğretmenlik sınavına alınması konusunda görüşlerimi merak edenler var.

Öğretmenlik meslek kanunu olarak çıkarılan yasanın son derece yetersiz olduğunu yazmış ve bu konu üzerinde televizyonda da konuşmuştum.

Bence buradaki tek amaç öğretmenlerin maaşlarında kademeli olarak iyileştirme yapmak yani gerçek anlamda bir kariyer derdi yok. Kariyer basamakları maaşların artırılması için bir araç olarak kullanılıyor.

 

Maalesef yapılan uygulama ile burada araç amaca dönüşmüş durumda.

Zaten kariyer kelimesinin yapılan uygulamaya tam mana kazandıramadığı açık.

Kariyer denen şey liyakate dayalıdır ve sadece bir sınavla öğretmenlerin yeterliliğini ölçmek mümkün değildir.

Diğer yandan eğitim camiası sınavın olmamasını sadece yıla dayalı uzman ve başöğretmenlik sisteminin getirilmesini talep etmektedir. Adı kariyer sistemi olduğu için sadece yıla dayalı uzman ve başöğretmenlik kadroların verilmesi, mesleğinde vasat olan bazı öğretmenlerin de bu unvanları alması sonucunu doğuracaktır ki bu durum kariyer algısına terstir.

 

Çözüm nedir derseniz?

Hem hükümeti hem de eğitim camiasını rahatlatacak bir tek çözüm görüyorum.

 

Biz bu sisteme kariyer sistemi dememeliyiz.

Uzman ve başöğretmenliği bir kariyer sistemi olmaktan çıkarıp 10. yılını dolduran öğretmenlere uzman öğretmen unvanı vermeden maaşlarında belli bir oranda iyileştirme yapmalıyız. Aynı şekilde 20. yılını dolduran öğretmenlere de Başöğretmen unvanı verilmeden maaşlarında ona denk bir iyileştirme yapmalıyız.

O zaman aracı ortadan kaldırmış, doğrudan amacı gerçekleştirmiş oluruz ki herkeste bundan memnun kalacaktır.

 

Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendisi sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir.