Eğitimde iyi örnekler grubumuza 1. sınıf tecrübesi olan sınıf öğretmenlerimize, 1. sınıfa kayıt olacak çocukların Eylül ayı itibarıyla en az kaç aylık olması gerektiği konusunda bir anket uyguladık.

Anketin neticesinde öğretmenlerimizin % 64'ü Eylül ayı itibariyle çocuğun en az 72 aylık olması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ayrıca öğretmenlerin %34'ü bunu bile yeterli görmeyerek Eylül ayı itibarıyla en az 75 ay ve daha büyük çocukların 1. sınıfa kaydedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Netice itibarıyla öğretmenlerin %98'inin Eylül ayı itibarıyla 72 aydan küçük olan çocukların okula kaydını uygun bulmadığı ortaya çıkmaktadır.

Öğretmenlerce yapılan değerlendirmelerde küçük yaşta birinci sınıfa başlatılan öğrencilerin sadece ilkokulda değil ileriki zamanlarda da olumsuz etkilendiği belirtilmektedir. Öğrencilerin 9-10 yaşlarında ortaokula başlamak zorunda kaldıkları gelişimleri buna uygun olmadığı için ortaokulda başarısız oldukları vurgulanmaktadır.

Bakanlığımız öğrenci kayıt yaşı konusunda bir değişiklik yapacağı bilinmektedir. 66 aylık çocukların ilkokula kaydedilmesine yönelik uygulama konusunda bakanlıkça yapılacak değişiklikte öğretmenlerimizin görüşlerinin dikkate alınması, Eylül ayı itibarıyla 72 ayını dolduran öğrencilerin kaydının esas alınması faydalı olacaktır.

60-66 aylık çocukların veli isteğiyle birinci sınıfa kaydının yapılmasına son verilmelidir.

60-72 aylık çocuklar, okulöncesi eğitim kapsamında Anasınıflarına zorunlu devam ettirilmeli ve 5 yaş grubunda okullaşma oranı % 100’e çıkarılmalıdır.

Doğan Ceylan
Maarif Müfettişi