Guncelegitim.com Yazarı Doğan Ceylan yazdı: Öğretmen kılavuzları neden kaldırıldı bu konuda Bakanlığın bir açıklaması olmadı.

Geçen yıldan itibaren öğretmen kılavuz kitapları yok. Okullara sadece ders ve öğrenci çalışma kitapları gönderiliyor.

Öğretmen kılavuzları neden kaldırıldı bu konuda Bakanlığın bir açıklaması olmadı.  AB uyum süreciyle alakalı olduğu kulağıma geldi, doğru mu bilmiyorum!

Bana göre, öğretmen kılavuz kitapları, Bakanlığın yaptığı en güzel çalışmalardan biriydi. Bu kılavuzlar sayesinde eğitim öğretim sürecinde ülke genelinde birliktelik sağlanıyordu. Öğretmenler ders planlarına ihtiyaç duymuyorlardı.

Bir derste olması gereken dikkat çekme, güdüleme, öğretim ilkelerine uygun şekilde ders etkinliğini gerçekleştirme, ölçme ve değerlendirme yapma gibi tüm eğitim öğretim sürecinde öğretmenlere yol gösteriliyordu.

Öğretmenlere, öğrenci çalışma kitaplarında yer alan etkinlikleri ne zaman, ne amaçla, nasıl yaptıracakları izah ediliyordu.

Teftiş yaptığımız yıllarda özellikle öğretmenlerin kılavuz kitapları kullanıp kullanmadıklarını da incelerdik. Bazı öğretmenlerin bu kılavuzları hiç açmadıklarına tanık oldum. Bazı öğretmenlerimizin ise dersten birkaç gün önce kılavuzu incelediklerini, dersten önce yapılması gereken bir hazırlık çalışması varsa çocukları bilgilendirdiklerini, kılavuzdaki yönergelere uygun şekilde derslerini işlediklerini, kılavuz kitaplarda not almaları gereken sayfalara uygulamaya ilişkin önemli notlar aldıklarını görürdüm ki olması gereken buydu.

Şayet bu kılavuzlar öğretmenleri sınırladıkları için kaldırılmış ise iyi bilinmeli ki kılavuzlar buna engel değildi. Biz öğretmenlerimize çevresel faktörleri dikkate alarak kitapta yer alan etkinlikleri değiştirebileceklerini, farklı dikkat çekme, güdüleme ve ölçme/değerlendirme çalışması yapabileceklerini de vurgulardık.

Yani öğretmen ağırlık konusunu işlerken kitaptaki örneği değiştirip Rize’de çay, Malatya’da kayısı, Niğde’de patates, Diyarbakır’da karpuz, Bursa’da şeftali, Aydın’da incirle konuyu işleyebilirdi. Zaten iyi öğretmenler bunu bilip uyguluyorlardı.

Kılavuzlar, özellikle mesleki tecrübesi az olan öğretmenlerimizin yetişmeleri açısından da çok faydalıydı. Branş dışı derse giren öğretmenlerimiz veya ücretli öğretmenler için ise vazgeçilmez bir kaynaktı.

Bakanlığa tavsiyem;

Lütfen, bu faydalı çalışmayı yeniden hayata geçirelim. Öğretmen kılavuz kitaplarını yeniden yayınlayalım. Hiç olmazsa e-kitap olarak EBA’da yer verelim.

Doğan CEYLAN
guncelegitim.com