"Birinci dönemin sonlanması ile birlikte uzaktan eğitim, sınavlar, ikinci dönem okulların açılma tarihi, alınan ve alınmayan tedbirler konuşulmaya devam ederken her zaman arka planda kalan ve defalarca yaptığımız öneri ve uyarılara rağmen göz ardı edilen bir durum var ki belki de ilk sıralarda konuşulması gereken ve çözüme ulaştırılması zaruri olan bir konu: “Eğitimde Fırsat Eşitliği”

Uzaktan eğitim konusundan bahsetmek için öncelikle uzaktan eğitime ulaşmada gerekli donanım ve internet sağlayıcılarının tam kapasiteye yakın çalışması gerekir. 10 cm telefon ekranından eğitime katılmaya çalışmakla, paralı ve kısıtlı interneti bazı evlerde üç veya daha fazla öğrencinin kullanmaya çalışması ile bu işin yürütülemeyeceği apaçık ortadadır.

İnternet maliyetlerinin konuşmak şöyle dursun, bugün aldığımız bir haber bu konuya olan yaklaşımın ne boyutta olduğunun göstergesi. Körfez Depremi sonrası yardım amacı için konulan ve sonraları da kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi %7,5 orandan %10 oranına çıkarıldı.

Pandemi sürecinden telefon ve iletişim cihazlarını hayatın her alanında daha fazla kullanıyor olmuşken, konuşma, mesajlaşma ve internet hizmetleri için daha fazla maliyete katlanacağız.

Eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler derslere katılım için altında kaldıkları iletişim maliyetlerine daha fazla vergi ödeyecekler. Derse katılım maliyetleri artacak!

Özel İletişim Vergisi’nin konulması ve 2003 yılında mevcut hükümet tarafından kalıcı hale gelmesi sonrasından günümüze kadar 70 milyar TL üzerinde gelir elde edildi. Deprem vergilerinin nereye harcandığı halen tartışma konusu iken bu tutar dahi ülkedeki tüm öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz laptop & tablet ve ücretsiz internet desteğine yeterli bir rakamdır.

Destekleme yerine vergi yükünün artırılması son derece anlamsız, düşündürücü ve zamansız bir uygulamadır.

Ülkede neredeyse her evde uzaktan eğitim için gerekli donanım ve internet sağlayıcıya gerek varken Özel İletişim Vergisi’nin sıfırlanması, internet maliyetlerinin düşürülmesi ve özellikle imkânı olmayan öğrenciler şov amaçlı değil gerçek manada donanım desteği verilmesi çağrısı yapıyoruz.

Eğitim-İş sendikası olarak konunun takipçisiyiz…”