Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler eğer 2 yıllık bir önlisans bölümüne tercih yapmak istiyorsa girdiği sınavla ilgili olan TYT taban puanlarını öğrenmek ister. Geçmiş puanların verisi olan taban puanları sayesinde öğrenciler tercih döneminde daha bilinçli tercihler yaparlar. TYT taban puanları hakkında bilgi vermeden önce yazımızın tamamını okuyarak TYT sınavı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

TYT Nedir, Kimler Girer?

TYT sınavı yani bilinen adı ile Temel Yeterlilik Sınavı 2 oturumdan oluşan YKS sınavının ilk oturumudur. Her sene ÖSYM tarafından yapılan bu sınav sayesinde liseden başarı ile mezun olan öğrenciler 2 yıllık olan önlisans ve açıköğretim fakültelerine tercih yapabilmektedir.

YKS PUAN HESAPLAMA için tıklayın!

TYT sınavı AYT sınavından bir gün önce yapılır. 120 sorudan bu sınav lisede verilen derslerin temel sorularını içermektedir. Üniversite adayının temel yeterliliğini ölçen bu sınavda soru dağılımı ders bazında şu şekildedir;

  • Türkçe: 40
  • Matematik: 40
  • Sosyal Bilimler: 20
  • Fen Bilimleri: 20

TYT Taban Puanları Neye Göre Belirlenir?

Taban puanı geçmişte herhangi bir bölüme yerleşen son öğrencinin puanını temsil etmektedir. Her sene değişiklik gösteren bu puanlar öğrenciler için tercih kolaylığı sağlamaktadır. Temel Yeterlilik Sınavı ile öğrenci kabul eden iki yıllık bölümler her sene senato tarafından bir kontenjan belirler. Ardından 1. ve 2. tercih dönemlerinden sonra bu kontenjana yerleşebilmeyi başaran son öğrenci o seneki taban puanını belirlemiş olur.

YKS TABAN PUANLARI için tıklayın!

Daha sonraki senelerde ise sınava ilk defa girecek olan adaylar için bu veriler ön bilgi olarak işe yaramaktadır. TYT sınavı ülkemizde 2018 yılından bu yana yapıldığı için mevcut olarak üç senenin taban puanı verileri bulunmaktadır. Yakın zamanda dördüncüsü yapılacak bu sınav sonrasında öğrenciler geçmiş üç sene verilerine bakar tercih dönemlerini kolaylaştırabilecek.

Taban Puanlar İncelenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazımızda da belirttiğimiz üzere herhangi bir sınava ait taban puanları bulunduğunda öğrenciler tercihlerini saha stressiz bir hale getirmekte. Ancak bu kısmen doğru olsa da öğrenciyi yanlışa götürebilecek verileri de içerisinde saklıyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiklik gösteren bu puanlar zaman zaman öğrencileri yanlışa sürükleyebilmektedir. İşte taban puanları etkileyen nedenler;

  • O sene üniversite sınavına girecek olan öğrenci sayısı
  • O sene yapılan sınavın zorluk derecesi
  • Sınav sisteminde meydana gelen değişiklikler
  • Puanlama türünde değişiklik gibi sebepler taban puanların yanlış yorumlanmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı eğitim alanında uzmanlaşmış kişiler, öğrencilerin tercih aşamasında bir üniversitenin taban puanından çok aldığı son öğrencinin sıralamasını dikkate almalarını önermektedir. Örneğin bir bölüme ait son üç yılın taban puanları 300 350 320 şeklinde büyük bir farkla oluşsa da sıralamada 81 bin, 82 bin ve 80 bin gibi birbirine yakın sıralamalarda olabilir. Bu da öğrencinin yanlış tercih yapma olasılığını en aza indirir.