KESK, 10 Ekim Ankara Tren Garı katliamının ardından DİSK, TMMOB ve TTB ile birlikte “Üzgünüz, Öfkeliyiz, Yastayız ve İsyandayız” sloganı ile iki günlük grev kararı aldı.

Aynı şekilde bir grev kararı da 29 Aralık tarihinde sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek ve terörü kınamak için alındı. KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in üyesi olan binlerce öğretmen de hem bağlı bulundukları sendikanın, hem de konfederasyonun kararına uyarak iş bıraktı.

İsimler toplandı

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, il milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlükleri aracılığıyla belirlenen tarihlerde okullara gelmeyen öğretmenlerin isimlerini topladı.

Müfettişlere ‘baskı’ toplantısı

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca'nın verdiği bilgilere göre, Mart ayı başında tüm illerdeki Maarif Müfettişleri İstanbul’da bir salonda toplandı.

Karaca’nın verdiği bilgilere göre İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın MEB Rehberlik Denetim Başkanı Atıf Ala, greve katılan Eğitim Sen üyelerinin mutlaka cezalandırılmasını istedi.

Toplantıda müfettişlere soruşturma sonunda “öğretmenlere devlet memurluğundan çıkarma cezasının verilmesi” gerektiği bildirildi.

‘Eğitim hakkının engellenmesi’

Toplantının ardından grevlere katılan öğretmenler hakkında soruşturma furyası başladı. Öğretmenler hakkında “güvenlik güçlerinin terörle mücadelesi bahane edilerek eğitim hakkının engellenmesi” iddiasıyla soruşturma açıldı.

İllere göre açılan soruşturma sayısı şöyle:

Diyarbakır: 4 bin 850

Batman: 1037

Hatay:817

Van: 750

İzmir: 680

Mersin : 630

Adıyaman : 499

Şanlıurfa : 463

Muğla : 274

Adana : 222

Muş : 193

Elazığ : 103

Malatya : 100

Eskişehir : 57

Bartın : 46

Yalova : 44

Kars : 36

Erzincan : 28

Tekirdağ : 22

Iğdır : 20

Sakarya : 20

Yozgat : 20

Ordu : 15

Ankara : 8

Konya : 8

Ağrı : 7

Edirne : 6

Kırıkkale : 2

Kırşehir : 2

20 öğretmen açığa alındı

Karaca, bunlar arasında 20 öğretmenin açığa alındığı bilgisini verdi. Açığa aınma kararları karşısında dava açtıklarını, sendikal mücadelenin anayasa ve yasalar ile korunan bir hak olduğuna dikkat çeken Karaca, bu davalıran da öğretmenler lehine sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Merkezden müfettiş müdahalesi

Karaca, bazı müfettişleri baskıları dikkate almadığını, kendi illerindeki öğretmenler hakkında maaş kesimi ya da uzaklaştırma cezası verdiğini, ancak bunun üzerine Bakanlık merkez teşkilatından söz konusu illere maarif müfettişi gönderildiği bilgisini verdi. Soruşturmanın uzadığı düşünülen illerde de aynı yöntemin kullanıldığını aktaran Karaca, bakanlık merkez teşkilatında 300 müfettiş olduğunu, bu sayının 800’e çıkarılmasının planlandığını dile getirdi.

Cumhuriyet