Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaolğu yapılan benzin zammının adaletsiz olduğunu ifade etti. Sozcu.com.tr’ye konuşan Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Hoppala demek durumundayım. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan tüketicilere uygulanan fiyat içinde neredeyse 3’te 2’sinin vergi olduğu bilinir ve milletçe buna tepki verilirken vergi oranlarının artırılması anlaşılabilir bir şey değil. Tüketiciler tam tersini bekliyordu. Vergi oranlarının düşürülmesi ile akaryakıt fiyatlarında azalma umuyorduk.

Aslında gerek anayasamız gerekse sosyal hukuk devleti olmanın da icabıdır bu. Benzin istasyonuna yanaşan 8 veya 12 silindirli lüks aracın yakıtını alırken ödediği vergi gariban ustanın da ödediği vergiyle aynı oysa anayasamız herkesin kamu giderlerini mali gücü oranında katkı sağlayacağını emrediyor.
 
Aynı anayasamızın 172. maddesi devletin tüketcileri korumasına yönelik hükümete TBMM mensuplarına ödev vermiş durumdayken akaryakıt vergilerinin artırılması iğneden ipliğe yapılacak zamların habercisi.
 
Akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışıyla yapılan zammı Sozcu.com.tr’den Fırat Tur’a değerlendiren CHP Kocaeli Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, “Türkiye'nin bir yıl içinde ödemesi gereken borç 200 milyar dolar. Hükümet açığı zamlarla kapatmaya çalışıyor” dedi.
 
‘BEKLENMEYEN BİR ZAM’
 
Sabah saatlerinde akaryakıt ürünlerine yapılan ÖTV zammına tepki gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “Beklenmeyen bir zam. Bu durgun piyasa koşullarında neden yapıldı anlamak mümkün değil” dedi. Türkiye'nin bir yıl içinde ödemesi gereken borç miktarının 200 milyar dolar olduğunu söyleyen Tarhan, “Hükümet bu açığı zamlarla kapatmaya çalışıyor. Bu da enflasyona yansıyacak” diye konuştu.
 
HANGİ ÜRÜNE NE KADAR ZAM GELDİ?
 
95 oktan benzinin litresinden alınan 2,17 TL ÖTV tutarı 20 kuruş artırılarak 2,37 TL'ye; motorinin litresinden alınan 1,59 TL ÖTV 20 kuruş artırılarak 1,79 TL'ye çıkarıldı. Karar kapsamında LPG'ye uygulanan ÖTV tutarı da kilogram başına 1,5780 TL'den 1,7780 TL'ye çıkarıldı. Özel Tüketim Vergisi artışı benzinde yüzde 9.2, motorinde yüzde 12.5, LPG’de yüzde 12.7 oldu; artış pompa fiyatlarına ortalama %4 olarak yansıyacak.