Bir gün dostları Hoca’ya:

Dünyada en tehlikeli ve korkunç hayvan hangisidir, diye sormuşlar.

Hoca tereddütsüz:

İnsandır, demiş.

Dostları bu cevaba hayret etmişler ve itiraz ederek:

Bu, nasıl olur, demişler.

Hoca şu açıklamayı yapmış:

Köpek ekmeğini yediği adama hıyanet etmez. Yılan kendisine dokunmayanı sokmaz. Kurt, insanın bulunduğu yerlerden uzakta yaşar. Hâlbuki insan, hiç de böyle değildir. O kendisine iyilik edene bile fenalık yapar. Siz, hiç dünyada, kendi cinsine insanlar kadar kötülük eden bir varlık gördünüz ve duydunuz mu?

Ve insanlık kendi içindeki savaşa doğayı ve diğer canlıları da kattı. Hepimiz zorunlu olarak evlerimize kapandık korku içinde bekliyoruz. Dünya onu hor kullanmamızın intikamını alıyor yüksek bütçeli Hollywood filmlerinde ki sahneler her gün gözümüzün önüne sokuluyor. Son iki aydır tüm dünyayı ele geçiren pandeminin yol açtığı ciddi bir kriz yaşıyoruz.COVID-19 adı verilen bu virüsün bilinmezliği tüm dünyada önü alınmaz bir kaygıya yol açıyor.

Korkuyoruz çünkü ölmek istemiyoruz kapalı kaldığımız şu birkaç günde bile yaşamın ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu anlamamıza fazlasıyla yetti. Tüm nimetlerini bize sunmuş bu dünyada onu sömürerek yaşamanın cezasını yaşıyoruz bir nevi, dereleri kapatmanın, ağaçları kesmenin, çevreyi kirletmenin, canlıları öldürmenin bir bedeli olmalıydı yaşadığımız dünyanın dengesini kendi ellerimizle bozduk biz doğa intikamını yine insan denen hayvanın icatlarıyla ödüyor bence…

Şimdi tedbirler alıyoruz ama ne fayda virüs öyle güçlü ki tıpkı bir bilgisayar oyunu gibi önüne geleni acımadan ezip geçiyor.

Peki ya şimdi ne yapmalıyız?

İçimize dönme zamanı hiç birimizin dünyanın bu karmaşasından düşünmeye, sorgulamaya bu kadar vakti olmamıştı belki de birçok şeyi.

Şimdi durup düşünme zamanı, yaptıklarımızı sorgulama zamanı dünya tam da şu an bir kırılma noktası içinde bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak insanlık yeni dünyanın yeni savaş stratejilerini çoktan belirleyip piyasa sürdü evet şu an bir savaşın içindeyiz bu öyle güçlü bir silah ki ekonomi, siyaset, psikoloji, ticaret, ihracat, turizm, eğitim her şeyi bir anda ele geçirdi şimdi söyleyin bana hangi silahın gücü bir anda bunları yerle bir etmeye yeter.

Ama küçücük bir virüs dünyayı çoktan avucunun içine aldı.

Ve bu virüsün yaratıcısı kendine insan diyen varlıklar.