Malatya’da müdür yardımcısı olarak çalışan öğretmen N.T. Halk oyunu oynayan gençlerimizi halt oyunu oynamakla itham etmiş. Müslümanlıkta böyle bir şey yokmuş. Bizim kültürümüze aykırıymış, vs.vs.

Şimdi bu N.T. o kadar cahil ki halk oyunları hakkında hiçbir şey bilmiyor. Kendi çalıştığı Malatya, Halay bölgesinde yer alır. Çok sayıda özgün halay oyununa sahiptir. ‘’Dillan Çekme’’ olarak bilinen Halay dışında da oynanan çeşitli oyunlar vardır.

Halk oyunları Türk kültürünün vazgeçilemez bir parçasıdır. Hem de binlerce yıldır. Dünya üzerinde de bu işi en iyi yapan uluslardan birisidir aynı zamanda. Yöresinin halk oyununu oynamasını bilmeyen yadırganır. Sünnetimizde düğümünüzde yöresel oyunlarımız hep en baştadır. Biraz tarih bilen herkes bunu bilir. Hadi diyelim bu N.T. yanlış inançlarından dolayı Türk kültüründen ziyade Arap kültürü hayranı. Ama Arap kültüründe de binlerde yıldır halk oyunları var. Öğretmen bunu da bilmiyor.

Arapların en eski halk oyunlarından birisi DABKE’dir. Doğum yeri Doğu Akdeniz ülkeleridir. Kökeni Fenikeliler’e kadar uzandığı bilinir. Bütün Ortadoğu’da bilinir ve oynanır. Yardımlaşmayı gerektiren işlerin etkisiyle ortaya çıktığı bilinir. DABKE’nin 19 Farklı türü vardır. Temel altı türü olmasına karşılık, farklı ülkelerde 19 tür DABKE oynanır. Şimdi sıkı durun. Bu 19 farklı DABKE oyununun sadece iki tanesi erkekler, üç tanesi kadınlar olmak üzere toplam beş Tanesi tek cinsle oynanır. Diğerleri kızlı erkekli karışık oynanır. Demek ki onlarda bir şey bilmiyormuş.

Bu durumda öğretmen N.T. cahil olmuyor da ne oluyor? Sadece laf olsun diye, eleştiri olsun diye, ya da kendisi oynayamıyor diye geleceğimizi oluşturan gençlerimize ve onların ailelerine iftira atmakta ne oluyor? Meslektaşım, sen öğrencilerine iyi bir eğitim vermeye bak. Onların, daha doğrusu bu milletin kültürü ile uğraşıp durma.

«Her kişinin dostu aklıdır; düşmanı da cehaletidir.»