Ne de olsa işimiz eğitim. Bu bağlamda işe sendika nedir sorusundan başlayalım.

Sendika, kurulmuş olduğu iş kolundaki çalışanların ortak hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözmek için kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlerinden bağımsız kuruluşlardır.(1)

Çalışanlar ile işveren arasındaki eşitsiz ortamın ortadan kaldırılıp iş adaleti sağlanması için kurulmuşlardır. Çalışanların sömürülmesini engellemek, onların özlük ve sosyal haklarını korumak için varlardır.

Temmuz ayında Resmi Gazete verilerine göre toplam 340.465 üye ile eğitim öğretim alanında yetki alan bir sendika var. Bu sendika 6 yıldır bu yetkiyi elinde bulunduruyor. Kuruluş yılı ise 2001. İlgili sendikanın resmi internet sitesinde 20 maddelik ilkeleri var. Ama ne yazık ki bu maddeler arasında öğretmenlerin özlük haklarına, sosyal haklarına yönelik bir madde yok. (2)

Kamu çalışanları içinde üniversite mezunları içinde birinci dereceye gelipte göstergesi 3000 olan bir iş kolu yok. Ek gösterge maaş hesaplamasında kullanılan bir katsayıdır. Memurlar içinde ek göstergesi 8000 olan bile vardır. Öğretmenlerin ek göstergesi 3000’den 3600’e çıkarsa çalışırlarken maaşlarında bir artış söz konusu olmuyor. Ama emekliye ayrıldıklarında alacakları emekli maaşları yaklaşık yüzde kırk oranında artış gösterecek. Aynı miktardaki artış emekli ikramiyelerinde olacak. Yani emekliliklerinde biraz daha rahat yaşama imkânına kavuşabilecekler.

Şimdi bir sendika düşünün, 340 binden fazla üyesi var. Bu üyeler emekli olduklarında fazla emekli maaşı almak istemiyor, emekli olurlarken daha fazla emekli ikramiyesi istemiyor. Bu durum bize sendikanın gerçek bir sendika olmadığını açıkça gösteriyor. Sendikacıların suçu olmayabilir. Onların belirli beklentileri de olabilir. Benim merak ettiğim bu kadar üye neden kendi özlük hakkı için yönetimlerine baskı oluşturmaz? Sorunun cevabını bilen varsa lütfen bana bildirsin. Bizde 3600 ek göstergeyi istemekten vazgeçelim.

1-      https://tr.wikipedia.org/wiki/Sendika

2-      http://www.egitimbirsen.org.tr/ebs/ilkelerimiz