Öğretmenlerin EBA'da puan biriktirme yarışı içerisinde Mesleki Gelişim Grupları ve okul sayfalarında yaptıkları paylaşımları, başlattıkları tartışmaları, düzenledikleri anket sorularını gördükçe küçük dilimi yutuyorum. Yazarımız Nilsun Özbilen'in yazısı

 

Bir puan almak için beğeniye beğeni isteyenler mi, Okulumdaki arkadaş beni geçti, destek olun lütfen diyenler mi, iftar menüsü soranlar mı, boş boş sözler yazanlar mı ne ararsanız bulmanız mümkün.

İtibarını düşürmek için kendini bu kadar paralayan bir başka meslek grubu yoktur galiba. Sırf puan toplayıp, birinciliği kimseye kaptırmamak için saatlerce telefon, bilgisayar başında kalanların bu amaç uğruna gösterdikleri çabaları; eğitim öğretim yılı boyunca okullarında ürettikleri çalışmaları meslektaşları ve öğrencileri ile paylaşma gayretleri için de görmek isteriz doğrusu.

 

Tüm öğretmenlerimizin yeni ve yabancı olduğu bu zor süreci yönetme konusunda gösterdikleri çabalar, gayretler, özveriler ortadadır. Bu güzel ve değerli tabloyu bu derece basit puan toplama oyunlarıyla bozmaya ne gerek vardır. İki aydır evlerinde kendisinden, ailesinden, sağlığından, konfor alanından ödün vererek öğrencilerine ulaşmak ve onlara faydalı olabilmek adına okulda gösterdiği performansın nerdeyse iki, üç katını gösteren öğretmenlerimizin elde ettiği puanı "Nasıl kolay yoldan puan toplarım? " hileleriyle geçenler kendini çok mutlu ve başarılı mı hissediyor acaba?

 

Nasıl bir ego yarışıdır tanımlamakta zorlanıyorum. Öğretmeni böyle basit davranışlarla puan toplamaya ve yarıştırmaya iten bir sistem yanlıştır. Öğretmenliğin en temel duygusu vicdandır. Vicdanımızı puanlayalım lütfen. Eba’daki puanımızla aynı mı, daha mı az, daha mı çok. Vicdan puanı EBA puanından yüksek olanları yürekten alkışlıyoruz, hep var olsunlar inşallah

 

Yurdumuzun çalışan, üreten, gelişen, paylaşan öğretmenlere ihtiyacı var. Çocuklara öğrettikleri dürüstlük, çalışkanlık, emeğe saygı gibi olumlu değerleri uygulayamayan, havanda su döven öğretmenlere değil.

 

Bu arada yüksek puanlı öğretmenlerimizi ödüllendirme için de bazı öneriler sunmadan edemeyeceğim:

1- Yılın öğretmenleri olarak bir yurt dışı tatil

2- Erken emeklilik

3- Bir maaş ikramiye ve üstün başarı belgesi

4- Okul duvarında EBA birincisi öğretmen posteri

5- Okul bahçesinde verilecek bir kutlama partisine kırmızı halılarda alınmak

 

Bu örnekler çoğaltılabilir.

Aynası iştir kişinin EBA puanına bakılmaz.

Bana bir puan kazandıranın kırk yıl kölesi olurum.

Damlaya damlaya EBA puanı göl olur.

Bugünün puanını yarına bırakma.

Bir puanın nesi var bin puanın sesi var.

 

Yazdıklarım kendi duygu, düşünce ve izlenimlerimdir. Katılmayanlara da saygım sonsuzdur. Puan toplama yarışlarında üstün başarılar diliyorum.

 

‎Nilsun Özbilen
Guncelegitim.com