Buruk Bir Öğretmenler Günü

***

Bakanlar Kurulu 11 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını layık görmüş, Mustafa Kemal Atatürk de 24 Kasım 1928 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun bu kararını kabul etmiştir.

 

Atatürk'ün yüzüncü doğum yılı olan 1981 yılından itibaren de 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

 

***

 

Başöğretmen Atatürk, eğitimin ülke ve ulus için önemini vurgularken, "Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." demiştir.

 

Eğitimin temel unsuru, yani belirleyicisi öğretmenlerdir.

 

Atatürk, "Milletleri kurtaracak olanlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir." diyerek, öğretmenlik mesleğinin ve öğretmenlerin önemine vurgu yapmıştır.

 

Kurucu ve ebedi önderimiz Başöğretmen Atatürk'ün tüm bu vurgulamalarına karşın, bugün öğretmenlerin içinde bulundukları ekonomik koşullar onlara verilen değerin ve önemin apaçık göstergesidir.

 

***

 

Öğretmenlere yoksulluk sınırın yarısı kadar bir ücretin layık görülmesi, öğretmenlerin ve öğretmenlik mesleğinin itibarına zarar vermektedir. Çünkü eğitime verilen değer, öğretmenlere verilen değer kadardır; öğretmenlere verilen değer de onlara layık görülen ücret kadardır. Yoksullukla boğuşan öğretmenlerin işlerine odaklanmaları, verimli ve etkili olmaları olanaksızdır.

 

O nedenle, öğretmenleri yoksul olan bir ülkenin eğitim yoksulu olması kaçınılmazdır.

 

Bir ülke için eğitim yoksulluğu, bilgisizlik ve bilinçsizliktir; cehalettir.

 

***

 

Sofradaki aşı da tarladaki işi de adil paylaştırmazsanız verimlilik düşer.

 

Zaten adil olmayan paylaşımla yoksullaştırılan öğretmenlerin, geçerlikten ve güvenirlikten yoksun bir sınava zorlanarak paylaşım adaletinin daha da bozulması, öğretmenleri ve eğitim sisteminin her aşamasını olumsuz etkileyecektir.

 

***

 

Tüm bu olumsuzluklara karşı Cumhuriyetin öğretmenleri, eğitimci sorumluluğu ve bilinciyle nitelikli ve bilimsel eğitim çabalarını, Başöğretmen'in kendilerine verdiği görev gereği, "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmeyi sürdüreceklerdir.

 

***

 

24 Kasım Öğretmenler Günü, öğretmenlerin sorunlarla boğuştuğu bir gün değil, kutlama günü olmalıydı.

 

Bu koşullarda Eğitim-iş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nin Öğretmenler Günü ile ilgili resmi etkinliklerine katılmama kararı almıştır.

 

Daha iyi koşullarda kutlayacağımız günlerin umuduyla, eğitimci sorumluluğu ve duyarlılığı taşıyan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun.