Yabancı dil eğitimine değinen Selçuk, "Yabancı dil konusu çok boyutlu bir mesele. Öğretmen niteliği, müfredat meselesi, çocukların dile maruz kalma ortamlarının çeşitlendirilmesi gibi birçok bağlamsal faktör var" dedi.

Sorunun tek tip yaklaşımla çözülemeyeceğini ifade eden Selçuk, "Biz genel olarak tek tip yaklaşımdan kaçınıyoruz. Kimin neye ihtiyacı var? Bazı gruplar için yabancı dil seçmeli olabilir, neden zorunlu oluyor?" ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"Belirli bir kesimde hazırlık sınıfı olabilir ama bütün Türkiye'de olabilir. Belirli sınıflarda süre çok artacak ama belirli sınıflarda azalacak. Dersleri toplayıp yoğunlaştırılmış bir dönemde verebilir miyiz? Bu konuyla ilgili senaryolarımız var."

"DERS SAYISI ÖNEMLİ MİKTARDA AZALACAK"

Okullardaki ders sayılarının dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu belirten Selçuk, planlanan sistemi şöyle anlattı:

"Temel dersler ve alan dersleri olacak. Çocuk nereye yönelecekse onun derslerini alacak. Büyük ülkelerde lisede 5-6 ders var. Bizde ders sayısı 15'e yakın. Hangi alana giderse hangi ders kümesini alır, bununla ilgili senaryolarımız var. Biz bunu STK'larla, bilim insanlarıyla, velilerle konuştuk. Bunu topluma mal edebilmek için daha fazla konuşma ihtiyacı içerisindeyiz. Tam yarı yarıya inecek demek çok doğru değil. Önemli miktarda azalacağını ifade ediyoruz. Sayı şudur diye net şekilde ortaya koymadık."

ALTYAPI HAZIRLIK DÖNEMİ GEREKİYOR

Okul öncesi eğitim

Dokümanın arkasında yer alan takvimde 3'üncü yılında başlayacağı taahhüt ediliyor. Bu dokuman koşullara göre yeni durumlara göre çok daha iyileştirmek mümkün. Ana sınıfı düzeyinde zorunlu hale gelmesi 3'üncü öğretim yılı içerisinde yapılabilmesi için bir alt yapı hazırlık dönemi gerekiyor. Elbette bazı sorunlar çıkabilir.

69 AY TABAN OLACAK

llkokula başlama yaşı

5-6 yaş aralığında kalan çocuklar ana sınıfına mı ilkokul 1'e mi devam etse çelişkisinde kurtarmak. İlkokul birinci sınıfın adayı yaparsak çağ nüfusunun öğretmen, derslik ihtiyacı artabilir. Gelişimsel bir çocuğu ilkokul hazır olup olmadığı bizim için asıl önemli konu. 69 ay taban olmak üzere 72 aya kadar varan bir süreç var.

ÖZEL OKUL TEŞVİĞİ NEDEN KALDIRILDI?

Belirli dönemlerde belirli teşvikler sistemin ihtiyacı olduğu için yapılıyor. Özel öğretimin geliştirilmesi ihtiyacının olduğu dönemde böyle bir teşvik yapılmış. Birçok veli bundan faydalanmış. Şimdi farklı bir bakış açısı var. Yaptığımız araştırma önümüzdeki sürecin daha farklı değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu." 

LİSEDE TEMEL VE İLERİ DERSLER

Bu aslında çok büyük bir ekip işi. Geçmişte yapılan uygulamaların üzerinde koyuyoruz. Ortaöğretimle ilgili olarak yükseköğretimde bazı alanlarla var. Sağlık, mühendislik, beşeri bilimler gibi. Bu alanları temsil eden dersler var. belirli bir alan yönelmek istiyorsa neden bütün alanların dersini alıyor. Yükseköğretim ders seti neyse çocuk buna alacak. Hangi seviye alıp almayacağın ölçüsü var. Herkesin temel ve ileri seviyede alması gereken dersler olacak. Temel ders düzeyde dil, tarih ve kültür ile ilgili dersler ile ileri seviyede alması gereken derslerden bahsediyoruz.

ATAMA BRANŞLARI 9 KASIM'DA

MEB'in kapasitesi, ihtiyaç analizi var. 2040'a kadar bir nüfus eğrisi var. Tahmini veriler var. Bunlara dayalı olarak çok kırılma olmazsa belli. Yüz binlerce öğretmeni atamamız mümkün değil. Önümüzdeki ilk hedef 10 Aralık-31 Aralık tarihlerin gerçekleşeceği sözlü sınavların yapılması ardından atama yapılacak. 9 Kasım'da bizim norm kadro fizibilitemiz çıkmış olacak. Hangi branştan ne kadar öğretmen atanacağı ortaya çıkacak. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması devam edecek. Kanun çok açık. Benim bu bölgede öğretmen açığım var. 27 bin civarında bir atama yaptığımızda 20 bin küsuru eş durumu gibi nedenler dönüyor. Bu çocuklarda öğretmene ihtiyacı var. Bu sürenin uzun olması 6 yıl olması yapılan değerlendirme sonucunda belli bir indirmeye gidilmesi söz konusu oldu. Kanun şu anda geçerli.

ÖĞRETMEN ADAYLARINA TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

Biz başarılı olursak çocuklar için iyi bir şey yapmış oluruz. Biz ekip olarak bunu başaracağız. Pedagojik formasyonla ilgili uzun yıllardır siz öğretmen adayı olun deniliyor. Yüzbinlerce kişinin belirli bir umutla karşılaşması oluyor. Bunu YÖK ile de konuştuk. Bunun fiili olarak nasıl uygulanacağını da kararlaştırdık. Herhangi bir öğretmen adayı bir yıl tezsiz yüksek lisans alacak. Pedagojik formasyondan farklı bir içerik bu. Bir kişi öğretmenlik hakkını kazandığında bir yıl tezsiz yüksek lisans ile pedagojik içeriği alması temin edilecek.