Birkaç hafta önce oğlumuzun birinci doğum gününü kutladık. Evin içinde küçük bir “insanın” olması bizim için müthiş bir deneyim.

Artık, bir eğitimci olmanın yanı sıra bir ebeveyn olarak da görebiliyorum kendimi. Yani, “Senin çocuğun yok, sen anlamazsın,” sözü bundan sonra benim için geçerli değil.

Yaklaşık 11 yıldır eğitim sektöründeyim. Sınıftan başlayarak, bina yönetimi ve yerel yönetime kadar tüm sistemi çok iyi biliyorum. Bu da benim, eğitim ile ilgili farklı bakış açılarına sahip olmamı sağlıyor.

Oğlum, beş yıldan daha az bir süre içinde eğitim sistemine giriş yapacak.

İşte, o eğitimine başlamadan önce gerçekleşmesini dilediğim on hayalim.

1) Derslere daha fazla zaman ayırmak için oyun süresinden kesinti yapmayacak bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oyunun, en güzel araştırma yöntemi olduğu söyleniyor ve ben oğlumun bol bol araştırma yapmasını, araştırmacı bir kişiliğe sahip olmasını istiyorum.

2) Farklılaşmanın ve bireyselleştirilmiş öğrenim sözlerinin  arkasında duran bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oğlum, tüm çocuklar gibi  eşsiz. Bu yüzden ona öyle davranılmasını istiyorum.

3) En yenilikçi ve hayal gücü yüksek öğretmenlerin peşinden giden, onları cesurca işe alan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oğlumun, büyük düşünmekten korkmayan ve yaratıcılığı gelişmiş kişilerden eğitim almasını istiyorum. Oğlumun öğretmenlerinin derslerinde  ‘Ya başka türlü olsaydı?’ sorusunu sık sık sormalarını istiyorum.

4) Fiziki şartlar bakımından mevcut eğitim sisteminden tamamen farklı bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Çoğu okul binalarının çocukların ihtiyaç duyduğu öğrenim deneyimleri için elverişli olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle, okulların yeni yaklaşımları hesaba katarak gerektiği şekilde gözden geçirilip yeniden inşa edilme zamanı çoktan geldi.

5) Varolan sınırların çok ötesine geçen, özgün öğrenme deneyimleri  yaratmaya ve tasarlamaya söz vermiş bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Dünya küçülüyor ve günden güne küreselleşiyor. Oğlumun, kendi toplumunun dışındaki toplumları da tanımasını istiyorum.

6) Dünyamızı daha yaşanılır bir yer haline getirmek için çözmemiz gereken problemleri çözen bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Toplumlar ciddi sıkıntılarla yüz yüze. Sorunları çözmek için, okullardaki bilgilerden ve beyin gücünden yararlanmamız gerekiyor. Oğlumun, büyüdükçe kendisini ve dünyayı etkileyecek bu sorunlar üzerine çalışmasını istiyorum.

7) Oğlumun eğitimini doğanın bütüncül bir parçası olarak gören ve onu küçük farklı öğrenme ünitelerine paylaştırmayan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Eğitim, akışkan bir süreçtir; dört duvar arasına sıkıştırılamaz ve asla doğadan kopmamalıdır.

8) Kendine engeller ve sınırlar koymayan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Çoğu zaman yapmamız gerekenleri ve doğrunun ne olduğunu biliyoruz ama hiçbir şey yapamıyoruz, çünkü kendi yarattığımız sistem bize engel oluyor. Oğlumun bürokrasinin azaldığı bir dünyada yaşamasını istiyorum.

9) Tüketimden ziyade üretime odaklanan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Elbette oğlumun temel bilgilere ihtiyacı olacak ama sonuç olarak o  bilgilerle bir şeyler ortaya koyması gerekecek. Oğlumun yalnızca hazır balıkları tüketmesini istemiyorum. O balıkları tutmasını ve pişirebilmesini istiyorum.

10) Oğlumun sürekli değişen ihtiyaçlarına cevap verecek kadar esnek bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Şu anda bilmesi gereken şeyler, ileride bilmesi gereken şeyler ile aynı değil. Eğitim sisteminin de bunun bilincinde olmasını istiyorum.

Sizin çocuklarınız var mı? Onlar için nasıl bir eğitim sistemi hayal ediyorsunuz?

Kaynak: justintarte.com
Çeviri: muthispsikoloji.com