Önder ÖNDEŞ
 
Türk İşaret Dili Öğretim Materyalleri tanıtım toplantısında konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “İlkokul birinci sınıflar için sunduğumuz Türk İşaret Dili-1 öğretmen ve öğrenci kitapları, iki ve üçüncü sınıflar için de hazırlanıyor. Türkiye’de işaret dili öğretimindeki materyal sıkıntısını ortadan kaldırmak istiyoruz. 2017’de matematik, fen ve sosyal bilimler dersleri için de işaret dili kitapları hazırlayacağız” diye konuştu.
 
Birinci sınıflara yönelik ‘Türk İşaret Dili-1 Öğretmen-Öğrenci Kitapları’, Türk İşaret Dili Dersi Öğretim Programına yönelik Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak 2015-2016’da ücretsiz olarak öğrenci ve öğretmenlere dağıtıldı. Kitabın Mimar Sinan İşitme Engelliler Ortaokulu’ndaki tanıtım toplantısında konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehber Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “Birinci sınıflara işaret dilinin öğretilmesi amacıyla hazırlanan materyaller, iki ve üçüncü sınıflar için de hazırlık aşamasında. Matematik, sosyal ve fen bilimleri alanlarını işaret dili ile öğretmek üzere kullanılacak kaynaklar için çalışmalarımız sürüyor. 2017’de bunun için öğretmenlere hizmet içi eğitimler yapmayı planlıyoruz. İşitme engelli öğrenciler için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türkiye’de özel eğitimi hakkettiği yere ulaştıracağız” diye konuştu.
 
ÇOK ZAMAN KAYBEDİLDİ
 
Materyallerin geliştirilmesinde MEB’e akademik destek sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Dil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sumru Özsoy da, Türkiye’de işaret dili öğretimi konusunda çok zaman kaybedildiğini vurguladı. 2014’te bakanlık yetkilileri ve öğretmenlerle Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptıkları toplantılarda bu alandaki eğitim materyalleri eksikliğine dikkat çektiklerini söyleyen Özsoy, “Üniversitede işaret dili öğretiminde büyük bir materyal eksikliği olduğunu belirttik. Onlar da bu konudaki eksikliğin farkındaydı. Önerilerde bulunduk. Bu kitaplar işitme engellilerin eğitimine çok büyük katkı sunacak. Ayrıca işaret dilinin öğretilmesinin yanında ders bazında da ele alınması gerekiyor. Matematik, fen ve sosyal bilimler öğretiminde kullanılacak kitaplara ihtiyaç var” dedi.
 
BU KİTAPLAR MAĞLUBİYETLERİ GALİBİYETE ÇEVİREBİLİR
 
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi ise, engelli gençlerin hayata bir sıfır yenik başladığını, bunun eğitim ve iş hayatında da devam ettiğini söyledi. İşaret dili öğretiminde yeni materyallerle bu mağlubiyetlerin bir galibiyete dönüşebileceğini ifade etti.
 
Hürriyet