İngilizce Öğretmeni Habibe Kartboğa'nın öncülüğünde başlatılan AB Erasmus+ Projeleri çerçevesinde  okulda kutu içerisinde deney amaçlı solucan gübresi üretmeye başladı. Öğrencilerin evlerinde getirdikleri evsel atıklar, kağıt, sebze, yumurta kabuklarıyla beslenen solucanların sayısı kısa sürede çoğaldı. 

Adnan Menderes İlkokulunda yürütülen Erasmus+ KA2 projesi Active Kids for a Better Future(Daha iyi bir gelecek için aktif çocuklar) adlı proje ilkokul düzeyinde ilimizi temsil eden sayılı projeler arasında yerini aldı. Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde Adnan Menderes İlkokulu öğretmenleri Romanya'nın başkenti Bükreş’e bir ziyaret gerçekleştirerek Yunanistan, İspanya, Polonya, Çekya ve Romanya’dan 20 katılımcı ile bir araya gelmiş ve iki yıllık proje sürecindeki etkinlikleri planlamışlardı. 

Adnan Menderes İlkokulu’nda görev yapan İngilizce Öğretmeni Habibe Kartboğa; “AB Erasmus Projeleri sayesinde öğrencilerimize sadece teorik bilgilerin aktarıldığı klasik öğrenme modellerinin dışında yenilikçi yaklaşımlarla geçen yıl öğrencileri ile birlikte okulda koli içerisinde deney amaçlı solucan gübresi üretmeye karar verdi. 

Önce bir miktar solucan ile deney yapıldı. Başarılı sonuç alınınca siparişle okula bin solucan getirildi. Öğrenciler evden getirdikleri yumurta kabukları, sebze ve evsel atıklarla kolilerdeki solucanları beslemeye başladı. Solucanların sayısı her geçen gün artınca, okulda bulunan bir oda üretim alanı için seçildi. Yine okulda kullanılmayan dolaplar bir araya getirilerek, solucanlar buraya taşındı. Projeye dahil olan öğrenciler de ders sonrası burada solucanları beslemeye başladı. Elde edilen gübrelerle bir sınıfta organik bahçe oluşturuldu. Maydonoz, domates, biber gibi sebzelerin ekimi öğrenciler tarafından yapıldı ve Mart ayında ortaklarına sunulmak üzere hazırlandı.

Melikgazi İlçesinde Adnan Menderes İlkokulu öğrencileri, okullarında solucan gübresi üretiyor. Öğrenciler oluşturdukları organik bahçeyle her fırsatta ilgileniyorlar.

Adnan Menderes İlkokulu müdürü Mehmet Korkut ;  “Öğretmenimiz ile güzel bir projeye başladık. Öğrencilerin yaptığı çalışmaları ilçemizde tanıtmak amacıyla geçtiğimiz günlerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve okul yöneticisi arkadaşlara projemizi inceleme imkanı sunarak, projemiz hakkında bilgilendirme yaptık.

Proje çerçevesinde öğrencilerimiz, yetiştirilen gübreyi test etme şansı buldular. Bu projeden elde edilen bilgi ve deneyimle öğrencilerimiz gelecekte organik solucan gübresi üretimi konusunda bilgi ve deneyim sahibi oluyor. Öğrencilerimize sadece teorik bilgilerin aktarıldığı klasik öğrenme modellerinin dışında yenilikçi yaklaşımlarla öğrenme fırsatı sunuluyor. Okulda hayata geçirilen proje sayesinde öğrencilerin, üretilen organik gübreler ile deney amaçlı sebzelerin yetiştirdiğini belirtti.

Mart ayının ilk haftası 5 ortak ülkeden gelecek 22 öğretmen için okulda organik bahçenin yanı sıra birçok hazırlık yapılıyor." dedi.

Solucan gübresi üretimine destek veren öğrenciler ise, farklı bir uygulama yaptıklarını ve büyük keyif aldıklarını dile getirdi. Öğrencilerden Ela Kahvecioğlu , ''Evsel atıklarımızı buraya getiriyoruz. Solucanlara veriyoruz. Bu sayede okulumuzun bahçesindeki çimler ve ağaçlar için bu çalışmanın verimli olduğunu düşünüyoruz'' dedi.