ÖSYM’nin bu yıl başlattığı ‘soruların açıklanmaması’ uygulaması, birçok doktorun kaderini belirleyen DUS ve TUS’a da yansıdı. Sorular 7 aydır açıklanmadı. Soru kitapçığını göremeyen adaylar davalar açtı.

7-8 Eylül’de yapılan Diş Hekimliğinde Uzmanlığa Giriş Sınavı (DUS) ve Tıpta Uzmanlığa Giriş Sınavı (TUS) sonrasında soruların açıklanmamasının ardından, bazı doktorların ÖSYM’ye kendi soru kitapçıklarını görmek için yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığı belirtiliyor.

DAVALAR AÇILDI

 Bu nedenle halen Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nde soru kitapçıklarının verilmemesiyle ilgili açılmış davalar bulunuyor. TUSDATA TUS Hazırlık Merkezleri Yetkilisi Dr. Cevat Şimşek de açıklanmayan soru kitapçıklarının haksızlığa neden olduğunu söyledi.

HERKESİN HAKKI

 Herkesin hesaplamadaki yerini görmesinin hakkı olduğunu belirten Şimşek şöyle devam etti: “Soruların açıklanmaması ÖSYM’nin kendi ayıbını örtme çabasıdır. 1’inci ile 100’üncü arasında sadece iki puan farkın söz konusu olduğu sınavlardan bahsediyoruz. Böyle bir durumda herkes yerini görmek isteyecektir. Bu yolla insanların hak aramasının önü kapatılıyor. Sınavdan sonra itiraz hakkı elinden alınmış olunuyor. Benim hakkım bu değil, soruları görmeden nasıl haksızlık olduğunu iddia edeceksiniz. Bunun için bu yanlıştan vazgeçilmesi gerekir.” YGS’de de kitapçıklar paylaşılmadı ÖSYM, üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) geçtiğimiz hafta sonuçlarını açıklamıştı fakat başlattığı bir uygulama da tartışmalara neden olmuştu.

‘İTİRAZ YOLU KAPANDI’ PANİĞİ

Adayların puan ve sıralamalarını internet sitesinden paylaşan ÖSYM, doğru ve yanlış yanıtların kontrolü için her adaya ait optik sınav kâğıdını internette yayınlamıştı. Ancak kitapçıklar paylaşılmadığı için, adayların itiraz yolunun fiilen kapatıldığı iddiası da gündeme getirilmişti.