http://www.guncelegitim.com/files/uploads/news/thumb/milli-egitim-bakanli-c20d80b5f59dabf74f82.jpg

Günümüzde en moda  kelime olsa gerek “ittifak”…

Türk Dil Kurumuna  göre ittifak kelimesinin anlamı: Anlaşma, uyuşma, bağlaşma

Artık  Milli Eğitim Bakanlığının da  öğretmenlerle  “ANLAŞMA” yapma zamanı geldi de geçiyor. Bakanlığa yardımcı olmak için, ittifak yapılacak birkaç  konu başlığı ve gerekçesini sıralayayım.    

Sınıf öğretmenleri ile ittifak yapılmalı:

Bakanlıkta  üvey evlat denebilecek bir branş varsa o da sınıf  öğretmenliğidir. Tayin ve yer değiştirme konusunda mucizeden başka  şansı olmayan bu branşta görev yapan arkadaşların bir de ek ders adaletsizliği söz konusu…

Branş öğretmenlerinin  haftada 15 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunurken, Sınıf  öğretmenlerinin  haftada  18 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu da haftalık 3 saat aylık  ise12 saat daha az ek ders almalarına neden olmaktadır.

Okul öncesi öğretmenleri ile ittifak yapılmalı:

Sınıf  öğretmenleri  gibi okul öncesi  öğretmenleri de  haftada 18 saat maaş  karşılığı girmek zorunda. Ve aynı haksızlığa bu arkadaşlarımız da uğramaktadır.

Ayrı bir sorun  olarak; Okul öncesi öğretmen arkadaşlarımızın teneffüs hakkı bulunmamaktadır. Bu durum hem  öğretmenin hem de  öğrencilerinin  performansı açısından  olumsuz olarak değerlendirilmektedir.

Müzik ve Görsel Sanatlar öğretmenleri ile ittifak yapılmalı:

Ortaokullarda  her sınıf kademesinde  yazıyla  bir, rakamla da  1 ders saati  olan bu  iki branş öğretmenleri ders sayısının azlığından  şikâyetçi durumdadır. Öğrencileri tanımaya fırsat  olmadan dönem sonu gelmektedir. Bu durumun düzeltilip ders sayısının sınıf bazında haftalık en az  iki saat yapılması gerekmektedir.

İkinci üniversite bitirip alan değişikliği bekleyenler ile ittifak yapılmalı:

Kadrolu  öğretmen iken; yeniden Üniversite giriş sınavlarına girerek, bin bir zorlukla hem öğretmenlik hayatlarını devam ettirip hem de ikinci üniversitesini bitiren öğretmenlerde diplomasını aldıkları alanda  görev yapabilmelidirler.

Öğretmenlerimizi dinamik ve güncel tutmak, ikinci üniversite  okuyarak kendini daha başarılı daha mutlu olabileceği bir alanda görmek  isteyen öğretmenler  için  ve norm fazlası  öğretmenlerin hakkaniyetli  şekilde eritilebilmesi için diplomaya dayalı alan değişikliği her yıl yapılmalıdır.

Daha birçok konu ve başlık  açılabilir İttifak  için…

Bakanlığımız en kısa zamanda  çözüm  için adım atarsa, ittifak meyvelerini verir, gayemiz olan öğrencilerimizi en  iyi şekilde yetiştirme konusunda bir adım daha yol almış oluruz.
Saygılarımla…

Murat Mehmet Güler
Eğitimci -Yazar
egitimciyazar45@gmail.com