Şube Müdürlerinin Yaşadığı Gündeme Gelmeyen Sorunlar

Şube müdürlerinin, müfettişlerin, ilçe, il milli eğitim müdürlerinin ve yardımcılarının özlük haklarıyla, gelirleriyle ilgili dengesizlik ve mağduriyet maalesef yeterince gündeme getirilemiyor. Şube müdürlerinin oluşturdukları bazı sosyal medya gruplarındaki serzenişlerine rical-i devlet ve kamuoyunun bigane kalması müdürlerde ve müfettişlerde ümitsizliğe ve kırgınlığa sebebiyet vermektedir. 

Binlerce adayın başvurduğu sonucun yazılı ve sözlü sınavlarla belirlendiği ve adı Görevde Yükselme olan bu sınavlarla önceki pozisyonuna göre geliri azalan şube müdürlerinin yeterince destek görmeyen mahcup ve cılız seslerine mutlaka kulak verilmesi ve çözüm için irade gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenin hakkı asla ödenemez, icra ettikleri işin kıymeti hepimizin malumu; ancak şube müdürleri ve ilk paragrafta zikrettiğim müfettişlerin, il, ilçe müdürlerinin ve yardımcılarının da şartlarının en yakın zamanda iyileştirilmesi ve zayıflayan prestijlerinin güçlendirilmesi önem arz etmektedir.

Her türlü ihalede, doğrudan temin işlemlerinde görev alan, maaş, ek ders ve demirbaşlarla ilgili her türlü evrakta imzası bulunan, birçok birime baktığı için günün önemli bir bölümünü gelen yazılara ayıran, rutin işleri dışında muhakkiklik görevi yapan, mesuliyeti çok ama yetkileri belirsiz olan, umur görmüş, devleti bilen bu insanların hiyerarşik nizama aykırı bu dengesizlikle meşgul olmaması gerekir.

2023 Ocak ayından itibaren mevcut durumla devam edilmesi halinde makas iyice açılacak; garabet iyice ayyuka çıkacaktır. Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yapılacak ilavelerle, ihmal edildiğine inanan şube müdürlerinin moral, motivasyonu mutlaka yükseltilmelidir.

Rotasyon yükümlülüğünden ötürü alıştığı çevreden kopan, düzen kurmak üzereyken, mecburi yer değiştiren, lojman olmadığı için yüksek kira bedelleriyle ev tutmak zorunda kalan ve aldığı yolluk; nakliye, hamaliye masrafının yarısına zor yeten binlerce şube müdürünü bizar eden bu hususların ele alınması ve çözüme kavuşturulması öncelikli mesele olmalıdır.

 

Murat Mehmet Güler
Eğitimci-Yazar